Észak-Korea új védelmi paktuma Oroszországgal és a moszkvai irodaház tragédiája

Az orosz-észak-koreai kapcsolatok új fejezetet nyitottak, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök Észak-Koreában tett látogatást, és védelmi paktumot írt alá Kim Dzsongunnal. A The Guardian szerint ez a megállapodás azonnali katonai segítségnyújtást ír elő a két ország között, amennyiben bármelyikük támadás alá kerülne.

Kurt Campbell, az amerikai külügyminisztérium helyettese szerint a megbeszélések során szóba került, hogy milyen ellenszolgáltatásokat kaphat Észak-Korea Oroszországtól a fegyverszállításokért. Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki a paktummal kapcsolatban, különösen mivel annak szövege nem vált nyilvánosságra.

Nyugati országok attól tartanak, hogy Oroszország technológiai vagy egyéb támogatást nyújthat Észak-Korea rakéta- és nukleáris programjai számára. Emellett a helyzetet bonyolítja Kína is, amely nem szeretné, ha Phenjan és Moszkva túlságosan közel kerülne egymáshoz, mivel ez veszélyeztethetné Peking befolyását a régióban.

Ezzel párhuzamosan, egy tragikus esemény rányomta bélyegét Oroszországra, amikor tűz ütött ki egy Moszkva melletti irodaházban, ahol legalább nyolc ember életét vesztette. A lángok megfékezésén több mint száz tűzoltó és két helikopter dolgozott. A hatóságok tájékoztatása szerint csupán egy embert, egy 34 éves férfit sikerült súlyos állapotban kimenteni a tűzből, akit kórházba vittek, a mentés során két tűzoltó is megsérült.

A tűzvész helyszínén lévő épület korábban a Platan Kutatóintézetnek és a védelmi iparnak adott otthont, és jelentős védelmi elektronikai termékek gyártója volt, amelyeket minden orosz vadászgépben, nukleáris indítóeszközökben és S-400 légvédelmi rendszerekben használtak. A Ruselectronics szerint azonban az épület az 1990-es években magántulajdonba került, míg ellenzéki médiumok szerint a Platan még 2023-ban is az épületben működött.

A tűz okát egyelőre nem tisztázták, de a hatóságok és a tűzoltók nagy erőkkel dolgoznak a helyzet kezelésén. Az esemény rávilágított Oroszország védelmi iparának sérülékenységére is, ami további kérdéseket vet fel az orosz-észak-koreai védelmi együttműködés kontextusában.