Ursula von der Leyen nehéz helyzete

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke, egyre nehezebben képes biztosítani a szükséges támogatottságot a második mandátumához. A Politico szerint a három fő támogató párt egyike, a Renew Europe jelentős veszteségeket szenvedett, képviselői száma 102-ről 74-re csökkent, így a kemény jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) megelőzték őket, a harmadik legnagyobb frakcióvá lépve elő.

Jacob Moroza-Rasmussen, az ALDE páneurópai liberális párt korábbi főtitkára szerint von der Leyen újraválasztási esélyei csökkennek az egyszerű matematika miatt. Öt évvel ezelőtt mindössze 9 szavazattal választották meg, de azóta tovább csökkent az őt támogatók köre, különösen miután a cseh populista Andrej Babiš hét EP-képviselőjét kivonta a Renewből.

Von der Leyen és az Európai Néppárt (EPP) eddig csak a szocialistákkal és demokratákkal (S&D), valamint a Renewvel tárgyaltak, a Zöldeket és az ECR-t figyelmen kívül hagyva. Von der Leyennek 361 szavazatra van szüksége a Parlamentben az újraválasztásához.

Az EPP, az S&D és a Renew képviselőinek összeadásával von der Leyen 398 szavazatot kapna, de az EPP és az S&D tagjai közül nem mindenki támogatja őt, ráadásul a Renew is folyamatosan veszíti tagjait. Simon Hix, a firenzei Európai Egyetemi Intézet professzora szerint az EPP kulcsfontosságú von der Leyen újraválasztásában, de nehéz lesz stabil többséget kialakítaniuk.

Ha az uniós vezetők úgy érzik, hogy von der Leyen nem fog átjutni a parlamenten, kinevezhetik őt, de a szavazást júliusról szeptemberre halaszthatják. A szocialisták figyelmeztettek, hogy támogatásuk nem garantált, ha von der Leyen az ECR-vel vagy az Európai Néppárttól jobbra álló más erőkkel kötne alkut.

A többség szűkülésével a Zöldek egyre határozottabban szeretnének részt venni a koalíciós tárgyalásokban. Azonban még a Zöldek 50 mandátuma sem biztos, hogy elegendő lenne von der Leyen többségének biztosításához, és ha nyitna feléjük, valószínűleg elveszítené a saját néppárti frakcióján belüli támogatottságát.

A középpártok gyengülése erősítette Giorgia Meloni, az ECR vezetőjének alkupozícióját. A tárgyalásokat ismerő források szerint bár zűrzavar van, más jelöltek nevei nem kerültek elő a Politicónak nyilatkozók szerint.