Már több mint ezerháromszáz ember halt meg a mekkai zarándoklaton

A szaúdi hatóságok szerint az idei mekkai zarándoklat során több mint 1300 ember vesztette életét a rendkívüli hőség következtében, többségük regisztráció nélkül vett részt az eseményen.

Fahad al-Dzsaladzsel egészségügyi miniszter elmondta, hogy a halálozások magas számát a zarándokok nagy távolságokat gyalogoltak a tűző napon, megfelelő menedékhelyek és pihenési lehetőségek nélkül. Az áldozatok között sok idős és krónikus betegségben szenvedő ember volt, és a halottak több mint 80 százaléka nem rendelkezett előzetes regisztrációval a szaúdi hatóságoknál. A miniszter hozzátette, hogy a zarándoklat lebonyolítása mégis "sikeres" volt, hiszen több mint 465 ezer orvosi ellátóhelyet alakítottak ki, ebből 141 ezret azok számára, akik hivatalos regisztráció nélkül érkeztek.

A halálesetek pontos számáról napokig csak becslések jelentek meg, de egy magas rangú szaúdi tisztségviselő szerint Szaúd-Arábia nem követett el mulasztást a zarándoklat lebonyolításában, hanem azok hibáztak, akik nem mérték fel megfelelően a veszélyeket.

A háddzs, az iszlám ötödik pillére, minden muszlim hívő számára kötelező életében legalább egyszer elvégezni. Az idei zarándoklat során az események 50 Celsius-fok körüli hőmérsékletben zajlottak, és a hivatalos számok egyre nőnek, barátok és családtagok az interneten és kórházakban keresik az eltűnteket.

Mekkában az előző évben több mint 1,8 millió zarándok vett részt a háddzson, akik közül mintegy 90 százalék külföldről érkezett. Sokan évek óta várnak arra, hogy részt vehessenek a zarándoklaton, mivel a királyság vezetése országonkénti kvóták alapján osztja ki az engedélyeket. Idén is mintegy 1,8 millióan vettek részt rajta, és a sok haláleset egyik oka lehet, hogy sok zarándok csak idős korára tudja megengedni magának az utazást, amire egy életen át spórolt.

Az eseményen korábban is számos tragédia történt. Az utóbbi években a hatóságok jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, ennek keretében már mesterséges intelligenciát is alkalmaznak a tömeg biztonságának és zavartalan mozgásának szavatolása érdekében.

A halálozások magas száma miatt az egyiptomi miniszterelnök elrendelte 16 utazási iroda engedélyének megvonását, amiért azok illegálisan szerveztek utakat a mekkai zarándoklatra. Nem lehet csak az ötven fokos hőséget hibáztatni, a klímaváltozás mellett a szervezők és a nyerészkedők felelőssége is felmerül, de a tragédiának vallási és kulturális okai is lehetnek.