Szerbia titokban lőszert szállított Ukrajnának

Szerbia, amely hivatalosan oroszbarát álláspontot képvisel és nem támogatja a Moszkva elleni szankciókat, közvetítőkön keresztül 800 millió euró értékben lőszert biztosított az ukránok számára. Aleksandar Vucic szerb elnök szerint ez a tranzakció kizárólag üzleti jellegű volt.

A Financial Times értesülései szerint a szerb kormány és a nyilvánosság jelentős része oroszpárti, mégis Szerbia lőszert szállított Ukrajnának. Vucic elnök egy interjúban elmondta, hogy a gazdaságuk feltámasztása és a lőszergyártás fontos számukra, és hogy a vásárlók mit kezdenek a fegyverekkel, az az ő dolguk.

Vucic hangsúlyozta, hogy a szerb nép érdekeit kell szem előtt tartania, és hogy Szerbiának barátai vannak mind Kijevben, mind Moszkvában. A szerb államfő megerősítette, hogy az 800 millió eurós összeg nagyságrendileg helytálló, és hogy ez az összeg 2-3 év alatt jött össze.

A szerb oroszbarátság múltbéli és jelenlegi okokból ered, Moszkva és Kína támogatja Belgrádot Koszovó ENSZ-tagságának blokkolásában. Vucic ellenállt a nyugati nyomásnak és nem csatlakozott a háború miatt meghirdetett szankciókhoz, de közben óvatosan kezeli a nyugati kapcsolatokat.

Christopher Hill amerikai nagykövetnek, aki a háború kitörése után egy hónappal érkezett Belgrádba, jelentős szerepe volt Vucic Putyintól való eltávolodásában. Egy nyugati diplomata szerint Hill célja az volt, hogy éket verjen Belgrád és Moszkva közé, és ebben sikerrel járt.

A Nyugat számára fontosabb Ukrajna támogatása, mint Szerbia demokratikus reformjaira való rávezetés. Ivan Vejvoda, az Institut für die Wissenschaften vom Menschen kutatója szerint Vucic igyekszik elkerülni a nyilvános támogatás látszatát, de valójában jelentős segítséget nyújtott Ukrajnának.

A szerb segítség különösen értékes, mivel a hidegháborús jugoszláv és szovjet alapokon működő lőszergyártást használták fel, és a lőszerek a szovjet hadseregnél rendszeresített kaliberekkel rendelkeznek, így tökéletesen illeszkednek az ukrán fegyverekbe. Emellett a szerb lőszerek olcsóbbak, mint a nyugatiak, ami lehetővé teszi, hogy Ukrajna többet vásároljon belőlük ugyanannyi pénzért.