Spanyolország kiejtette Albániát az Európa-bajnokságról

Spanyolország százszázalékos teljesítménnyel, kapott gól nélkül zárta a csoportkört, miután legyőzte Albániát, ezzel kiejtve őket a tornáról.

A spanyol válogatott a B csoport harmadik meccsén 1-0-ra győzött Albánia ellen, így továbbjutottak, míg az albán csapat negyedik helyen végzett a csoportban. A spanyolok már a horvátokat és az olaszokat is legyőzve, két győzelemmel a zsebükben várták az utolsó fordulót, így már csoportelsőként léphettek pályára. Albánia számára a továbbjutáshoz a győzelem volt az egyetlen opció, miután az olaszoktól vereséget szenvedtek, és csak a horvátok elleni döntetlennel rendelkeztek.

A spanyolok a továbbjutás biztos tudatában tíz helyen változtatták meg a kezdőcsapatot az olaszok elleni meccshez képest, de az albánok szerint Spanyolország annyira erős, hogy náluk nem lehet B csapatról beszélni. A magyar válogatott szempontjából is fontos volt a mérkőzés, hiszen a magyarok továbbjutási reményeihez az kellett, hogy Spanyolország ne kapjon ki.

A spanyolok gyorsan nyomás alá helyezték az albánokat, és már a 13. percben Ferrán Torres góljával megszerezték a vezetést. Az albánok a masszív védekezés mellett gyors kontrákkal próbálkoztak, de a spanyol támadások menetrendszerűen érkeztek, és több látványos mentést is eredményeztek.

A második félidőben az albánok több kockázatot vállalva próbáltak nyomást gyakorolni, és bár nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak, nem sikerült egyenlíteniük. A spanyolok továbbra is diktálták a tempót, és bár az albánok több helyzetet is kialakítottak, Raya kapus bravúrral védett.

A mérkőzés végén, a 90+2. percben az albánoknak még volt egy lehetőségük az egyenlítésre, de Raya ismét a helyén volt, így a spanyolok megőrizték az egygólos előnyüket. Albánia végül 1 ponttal zárt a csoport utolsó helyén, míg Spanyolország mindhárom csoportmeccsét megnyerve, továbbjutott.

Miközben Spanyolország meggyőző, de nem túl izgalmas játékkal legyőzte Albániát, a B-csoport másik mérkőzésén, Horvátország és Olaszország között hatalmas dráma bontakozott ki. Az olaszok a 98. percben szerzett góllal egyenlítettek, így 1-1-es döntetlennel zárták a meccset, ami Olaszország továbbjutását jelentette, míg Horvátország esélyei a legjobb csoportharmadikok közé kerülésre elméletire csökkentek.

A magyar válogatott számára ez a kimenetel kedvező volt, hiszen a horvátokat megelőzve, már csak egy csoport harmadik helyezettje kell, hogy rosszabbul végezzen a magyar csapatnál. A továbbjutás már a következő napokban is megtörténhet, ha Anglia legyőzi Szlovéniát, ebben az esetben ugyanis a szlovénok biztosan 2 ponttal zárják a C csoportot, és a Dánia–Szerbia mérkőzés eredményétől függetlenül a D csoport harmadik helyezettje kevesebb ponttal állna, mint a magyarok. Ha a szlovénok pontot szereznek Anglia ellen, akkor a szerdai játéknapon az F csoport meccseit kell majd figyelni és annak szurkolni, hogy Csehország és Grúzia ne győzzön, vagy a cseh–török meccsen Csehország legalább 3 góllal győzzön.