Magyar nőket ítéltek el Bécsben – még az osztrák betörőkirályt is meglopták

Hosszú börtönbüntetésre ítéltek hétfőn két magyar nőt és segítőjüket a bécsi Regionális Büntetőbíróságon. Áldozataik idős férfiak voltak, akiket elcsábítottak, kábítószerrel kiütöttek, majd kifosztottak.

A két nő nyolc és kilenc év, a férfi tizenhárom év börtönt kapott. A trió 2023 szeptemberétől november végéig volt aktív, és összesen tíz idősebb, jellemzően egyedülálló férfival vették fel a kapcsolatot randevúvonalakon keresztül, ahol a két nő jóval fiatalabb, vonzó nők portréit használta.

Hat esetben a két nő párban dolgozott, négy esetnél pedig csak a 43 éves nő volt ott. A találkozók a kuncsaft otthonában értek véget, az ügyészség szerint az elkábított férfiak lakásaiba az 53 éves férfi ment be, átkutatta a szobákat és magához vette az értékeket.

Az ügy érdekessége, hogy egyik áldozatuk a legendás bécsi betörőkirály volt, akit 2023. október 4-én látogatott meg a két nő a lakásán. Ő is kapott a kábító anyagból – pezsgővel kínálta új barátnőit, de nem vette észre, hogy egyikük belekever valamit a poharába. Amikor felébredt, eltűnt ötven eurója és a karórája. A 85 éves férfi, aki életéből körülbelül 30 évig volt bebörtönözve, arról nevezetes Ausztriában, hogy beperelte az Osztrák Köztársaságot az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), hogy a börtönmunkából származó biztosítási hónapjait beszámítsák a nyugdíjába.

Az osztrák sajtó, többek között az ORF.at beszámolói szerint a hétfői tárgyaláson az ítélethirdetéskor a tanácsvezető bíró kijelentette, nincs kétsége afelől, hogy az akciókat előre megtervezték. A cselekmény alattomos elkövetési módja, a sértettek magas életkora, valamint a 28 éves vádlott és az akciókat segítő 53 éves férfi büntetett előélete súlyosbította a megítélésüket.

Az ügyészség szerint a zsákmány összesen 70 ezer euró értékben tett ki készpénzt és ékszereket. Két sértett különösen pórul járt, tőlük 33.500, illetve 23.200 eurónyi értéket zsákmányoltak, és volt, ahonnan egy hatvan kilós széfet vittek el. A bűncselekményeket főleg Bécsben követték el, de Linzben, Dachstein környékén, illetve Burgenland városaiban is jártak. A hétfőn kihirdetett ítéletek jogerősek, az ügyész és a védők is elfogadták a büntetéseket.