EU támogatást nyújt Ukrajnának és szankciókat terjeszt ki

Az Európai Unió 1,4 milliárd eurós támogatást nyújt Ukrajnának júliusban, amelyet az év végéig további egymilliárd euróval egészítenek ki, a zárolt orosz pénzeszközök nyereségéből. Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint ez a támogatás az ukrán légvédelmet, a lőszerek biztosítását és az ukrán ipart hivatott segíteni. Egy tagállam, Magyarország nem támogatta a javaslatot, így nem vehet részt a támogatás felhasználásának döntésében.

Borrell a gázai helyzetről is beszámolt, kiemelve, hogy a tűzszüneti megállapodásra nincs kilátás, a humanitárius helyzet pedig katasztrofális. A Hamász túszokat tart fogva, miközben több ezer teherautó várakozik a segélyekkel, és a térségben éhínség fenyeget.

Az Izrael-EU Társulási Tanács összehívását sürgeti a főképviselő, ahol "nagyon fájdalmas témákat" fognak tárgyalni. A tagállamok előzetesen értékelést kapnak majd a gázai helyzetről, és egységes álláspontot kell kialakítaniuk.

Politikai megállapodás született a Hamász és az erőszakos izraeli telepesek elleni szankciók kiterjesztéséről, és az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) támogatását is megerősítették az uniós tagállamok.

Borrell hangsúlyozta, hogy az EU támogatja a nyugat-balkáni országok uniós integrációját, de elvárja tőlük, hogy kiálljanak a nemzetközi rend és Ukrajna védelme mellett. A Putyin-rezsimmel való kapcsolat fenntartása nem egyeztethető össze az EU-val és a közös jövővel.

Az EU aggodalmát fejezte ki a georgiai politikai fejleményekkel kapcsolatban, különösen az elnöki vétót figyelmen kívül hagyó, külföldi befolyásról szóló törvény miatt. A főképviselő szerint ez távolítja Georgiát az EU-tól, és a tagállamok többsége egyetért ezzel az értékeléssel.

Borrell bejelentette, hogy az EU fontolgatja a georgiai kormánynak nyújtott pénzügyi támogatás leállítását, és átgondolja az Európai Békefenntartási Eszközből nyújtott támogatást is. További intézkedéseket hoznak, ha a helyzet romlik, de kiállnak a georgiai nép mellett, amely a demokrácia és az EU-beli jövő mellett döntött.