A gubacsi híd sorsa pénteken dől el

Pénteken kerül sor a MÁV vasúti infrastruktúra menedzsmentjének értekezletére, ahol a gubacsi híd vasúti teherforgalom előtti jövőjéről döntenek a közelmúltban elvégzett terhelési próba és statikai vizsgálat eredményei alapján.

A híd üzemengedélye június 30-án jár le, és a műszaki állapota évek óta romlik, már 2020-ban bevezettek egy öt kilométer/órás sebességkorlátozást. Az iho.hu szerint a Soroksári Duna-ág fölött átívelő híd állapota miatt már nincs olyan ellenőr, aki engedélyezni merné a használatát, és bár három hete vágányzárat hirdettek meg, azt végül lefújták.

Amennyiben a híd lezárásra kerül, a csepeli Szabadkikötő és a magyarországi autó- és akkumulátorgyárak ellátása is veszélybe kerülhet, hiszen ezek az iparágak is ezen a hídon keresztül kapják az alkatrészeket. A híd lezárása komoly logisztikai kihívások elé állítaná a szállítást, hiszen Csepelnek nincs más nagyvasúti kapcsolata, csak a Soroksári rendezőbe vezető út.

A híd felújításának szükségessége már régóta ismert, hét évvel ezelőtt is foglalkoztak a témával. Egy tavalyi kormányhatározatban 44 milliárd forintot különítettek el a felújításra, azonban a megszorító intézkedések következtében ezt a beruházást is felfüggesztették, így a felújítás egyelőre várat magára.