A magyar gazdaság aktuális kihívásai és változásai

A magyar gazdaság számos területen mutat változást, legyen szó a vendégmunkások megváltozott nemzetiségi megoszlásáról, a kamatcsökkentés várható lezárásáról vagy akár a kormányzati intézkedések és kapcsolatok hatásairól. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalójában többek között Gulyás Gergely osztrák kapcsolatairól, a Gattyán György elleni nyomozás állítólagos ellehetetlenítéséről és a magyar EU-elnökség logójáról is olvashatunk.

Gulyás Gergely évekkel ezelőtt egy osztrák befektetői körrel való együttműködés keretében segítette elő, hogy az OBI és a Müller tulajdonosai a plázastop ellenére is terjeszkedhessenek Magyarországon. Ezt a Der Standard által a HVG-nek átadott információk alapján tudjuk, amelyek egy osztrák parlamenti vizsgálóbizottság dokumentumaiból származnak. A kormány álláspontja szerint Gulyás soha nem nyújtott segítséget gazdasági ügyekben, sem a korábbi alkancellár hivatali ideje alatt, sem azt követően.

A Partizán műsorában Tiszolczi Lajos, egykori NAV-os nyomozó őrnagy, súlyos vádakat fogalmazott meg a Gattyán György cégcsoportja ellen folyó nyomozás állítólagos ellehetetlenítésével kapcsolatban. Bár bizonyítékokat nem tudott felmutatni, a NAV tagadja az állításokat. Gattyán üzleti kapcsolatai a Fideszhez köthetők, és érdekesség, hogy a NAV az ügyét lezárva, Gattyán 20 milliárd forintos veszteséget került el.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a Fülöp-szigetekről és Vietnamból érkező vendégmunkások száma megelőzte a korábban vezető Romániából és Szlovákiából érkezőket, amely a magyar munkaerőhiány és a demográfiai problémák következménye lehet. Románia és Szlovákia helyzete különösen érdekes, tekintettel arra, hogy Magyarország jelenleg az EU legszegényebb országaként van számontartva.

A magyar EU-elnökség logóját és szlogenjét is bemutatták, amely a "Make Europe Great Again" feliratot viseli. A kormányzati propaganda és a hirdetési lehetőségek terén is megfigyelhető egyfajta egyenlőtlenség, különösen az önkormányzati választások idején.

Az MNB kamatcsökkentési ciklusa valószínűleg a végéhez ért, az alapkamatot 7,25 százalékról 7 százalékra csökkentették. A jegybank óvatossága az infláció csökkenése ellenére is indokolt, mivel a maginfláció a vártnál magasabb lehet.

A csomagküldő szektorban is változások történtek: a Wallis Group és a Trueway eladta a Foxpostot a cseh Packeta konzorciumnak, amely így több mint kétezer automatával rendelkezik majd Magyarországon. A romániai eMag logisztikai vállalata, a Sameday, a Fürgefutár.hu-ban szerzett jelentős részesedést, és felvásárolta a Sprinter Futárszolgálatot is.

A magyar foci kapcsán is érdekes adatok láttak napvilágot: az öt legnagyobb magyarországi stadion üzemeltetője nyereséggel zárta az évet, ami a sportinfrastruktúra és a kapcsolódó üzleti tevékenységek sikeres működését jelzi.