Traianus császár vízvezetékei és a római nép megvásárlása

Az ókori Róma vízhiányának megoldására Traianus császár építtetett új vízvezetékeket, amelyek nem csak a lakosság, hanem a vízimalmok szükségleteit is kielégítették, ezzel egyidejűleg javítva a város népjólétét.

Az ókori Róma lakossága az idők során egyre növekedett, és a város vízellátása komoly kihívások elé állította a vezetőket. Az első vízvezetéket még Kr. e. 312-ben építették meg, de a város fejlődésével és a lakosság növekedésével újabb és újabb vezetékek építésére volt szükség. A Tiberis folyó jobb partján fekvő városrész, a mai Trastevere, akkoriban Trans Tiberim néven ismert, vízellátását hosszú ideig csupán a folyón átvezetett csövekkel oldották meg, ami azonban nem biztosított elegendő és megbízható vízellátást.

Traianus császár, aki számos nagyszabású infrastruktúra-fejlesztő programot valósított meg a birodalomban, Rómában is több létesítményt építtetett, mint például fürdőket, könyvtárakat és egy piacteret. Emellett parancsot adott a város tizedik vízvezetékének megépítésére, amely közvetlenül a Tiberis jobb partjára vezetett, így javítva a városrész vízellátását.

A vízvezeték nem csak a lakosság számára volt fontos, hanem a gabonaellátásban kulcsszerepet játszó vízimalmok működését is lehetővé tette. A 109. június 24-én átadott Aqua Traiana a Bracciano-tó körüli forrásokból származó jó minőségű vizet szállította Rómába. Az ostromló keleti gótok 537-ben az első dolguk között e vízvezeték elvágását tartották számon, ami jelzi annak fontosságát a város számára. A problémát Belizár bizánci hadvezér úszó vízimalmok építésével oldotta meg.

A vízvezeték a sikertelen ostrom után nem került helyreállításra, és állapota tovább romlott, mígnem V. Pál pápa újjáépíttette, elsősorban a Fontana dell’Acqua Paola szökőkút vízellátásának biztosítása érdekében. Az újjáépített vezetéket 1612-ben Acqua Paolának nevezték el. Később azonban a vízhozam növelése érdekében tóvízzel dúsították, ami jelentősen rontotta a víz minőségét, és az "olyan, mint az Acqua Paola vize" kifejezés a gyatraság szinonimájává vált Rómában.