Peter Falk: A ballonkabátos nyomozó emlékezete

Egy filmsztár, akit egy ruhadarab tett híressé, de Peter Falkot sokkal inkább a sajátos, idegőrlő nyomozási stílusáról és a csavaros észjárásáról ismerték, mintsem a ballonkabátjáról. A világosbarna, gyűrött átmeneti kabát és a félrecsúszott kravátli azonban mindenkiben megmaradt. Falk 1927. szeptember 16-án született és 83 évesen, 2011. június 23-án halt meg.

Hároméves korában eltávolították a jobb szemét, ami később a védjegyévé vált. Ebből soha nem csinált problémát, sőt, időnként meg is tréfálta a környezetét. Művészi pályáját azonban néha hátráltatta a hiányzó szeme, például a Columbia Pictures igazgatója állítólag azzal utasította el, hogy "Ennyi pénzért kétszemű színészt is kaphatok!" Ennek ellenére sokan vonzónak találták különös tekintetét, ami pályája során védjegyévé vált.

Az idegőrlő nyomozó

Peter Falk színészi karrierjét leginkább Columbo hadnagy alakja határozta meg, akiért Emmy- és Golden Globe-díjat is kapott. A sorozatban a hadnagy sosem mutatott feleséget emlegetett, aki azonban soha nem jelent meg a képernyőn. Falk valódi felesége viszont több epizódban is szerepelt. A színész nem csak a Columbo-sorozatban tűnt fel, hanem filmvígjátékokban, háborús filmekben és a független- és művészfilmes világban is megjelent. Jack Lemmonnal, Tony Curtis-szel és Natalie Wooddal együtt játszott egy őrült autós vígjátékban 1965-ben, és több háborús filmben is szerepelt, mint például a Keletre mentek, az Anzio és a Vártorony.

Berlin angyalai

Falk John Cassavetes négy filmjében is szerepelt, köztük az Egy hatás alatt álló nő című lélektani drámában. Ezt követte a neves nyomozókat kiparodizáló Meghívás egy gyilkos vacsorára című film. A Berlin felett az ég című filmben, amely a még kettészakított Berlinben játszódik, és Robert Altman A játékos című filmjében is saját magát alakította. Kétszer jelölték Oscar-díjra férfi mellékszerepért, de sosem kapta meg a díjat.

Peter Falkot második felesége élete végéig ápolta, és a legendás színész 83 évesen, 2011. június 23-án halt meg. Ezen a napon kvízzel emlékezünk rá.