Orbán Viktor: Manfred Weber az egyik legrégebbi ellenségünk

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon közzétett videójában kijelentette, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke "gyűlöli a magyarokat", és nem lehet vele együttműködni.

A magyar miniszterelnök szerint Weber egy hungarofób személyiség, aki Magyarországot okolja azért, hogy nem választották meg bizottsági elnöknek. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Weber az egyik legrégebbi ellenfelük az európai politikában. A miniszterelnök hozzátette, hogy a Manfred Weberrel való konfliktusok nem terhelik a német-magyar kapcsolatokat, mivel ezek a konfliktusok Brüsszel és Magyarország között állnak fenn, nem pedig Németország és Magyarország között.

Orbán Viktor a német kancellárral, Olaf Scholz-zal folytatott pénteki berlini tárgyalásán a gazdasági kapcsolatok erősítésében állapodott meg. A megbeszélés során az európai ügyek és a kétoldalú kapcsolatok mellett szó esett a "hungarofób" Manfred Weberrel kapcsolatos nézeteltérésekről, valamint a migráció és a genderkérdés is terítékre került.

A miniszterelnök emellett bejelentette, hogy a német kancellárral való találkozó után más európai vezetőkkel is tárgyalásokat folytat. Hétfőn az olasz kormányfővel, majd szerdán a francia elnökkel találkozik. Orbán Viktor a Mercedes vezérkarával is találkozott, és néhány nappal korábban Budapesten fogadta az európai nagyvállalatok vezetőit.