III. Károly programjainak lemondása rákbetegsége miatt

A brit uralkodó, III. Károly, aki jelenleg kemoterápiás kezelés alatt áll, lemondta tervezett őszi ausztráliai és szamoai körútjának egy részét, beleértve az új-zélandi látogatást is.

A Buckingham-palota korábban bejelentette, hogy a királyt prosztatamegnagyobbodás miatt megműtötték, és a hazatérése után diagnosztizáltak nála rákot, de annak pontos típusát nem hozták nyilvánosságra. III. Károly áprilisig visszavonult a közfeladatoktól, és csak otthonról végezte a papírmunkát, de az elmúlt hónapokban már több nyilvános eseményen is részt vett. A király születésnapját ünneplő Trooping The Colour eseményen az egész család, köztük a szintén rákkal küzdő Katalin hercegné is megjelent, és együtt integettek a tömegnek a Buckingham-palota erkélyéről.

Katalin hercegné közösségi médiafelületeken keresztül üzent, hogy folyamatban van a gyógyulása, és bár még nem tér vissza a munkához, a nyáron néhány nyilvános rendezvényen lehet majd vele találkozni. III. Károly esetében már részletesebb információk érkeztek a májustól az év hátralévő részére tervezett programjairól.

Az orvosok tanácsára azonban a királynak néhány úttól el kell búcsúznia. Eredetileg az volt a terv, hogy III. Károly és Kamilla királyné idén ősszel Ausztráliát és Szamoát látogatják meg, majd Új-Zélandon folytatják útjukat, de a király egészségi állapota miatt a körút egy részét valószínűleg lemondják.

A Mirror forrása szerint csalódást okoz mindkét oldalon, ha a királyi pár nem tud Új-Zélandra látogatni, de mindenki tisztában van a király egészségi állapotával és azzal, hogy kímélnie kell magát. Reményeik szerint a jövőben lesznek további lehetőségek a látogatásra.

Az utazás ausztráliai szakaszát hat napra tervezik szűkíteni, legfeljebb két nap szünettel, mielőtt Szamoára utaznának, míg az új-zélandi körút vélhetően teljes egészében kimarad. III. Károly legutóbb 2018-ban járt Ausztráliában, és azóta ez lenne az első alkalom, hogy a brit uralkodó meglátogatja az országot, mivel legutóbb II. Erzsébet királynő tette tiszteletét ott 2011-ben.