Franko x SilkSilver: Puzzle - Albumkritika

A Telex legújabb albumkritikájában Franko és SilkSilver közös munkáját, a Puzzle-t veszik górcső alá, amely egy visszafogott, régi hangzású rapalbum, tele sötét, sercegő, old school beatekkel és szójátékos hangulatleírással.

Franko, aki korábban Chris Villon néven és angol nyelven alkotott, egy ideje már magyar nyelven folytatja pályafutását, és a Wavy rapkollektíva egyik legszorgalmasabb tagjaként emelkedik ki. Nemrégiben egy új nagylemezzel jelentkezett, amelyet a Wavy egyik producerével, SilkSilverrel készített el, és amely a korábbi 23101075 album atmoszféráját gondolja tovább.

A Puzzle tökéletes folytatásnak tűnik az előző lemezhez képest, azonban a kritika szerint hiányzik belőle a világmegváltó gondolat és az unortodox zenei megoldások. SilkSilver alapjai kellemes háttérzenét szolgáltatnának egy lo-fi rádióban, de kevés zeneileg megjegyezhető momentumot tartalmaznak.

Franko előadásmódja és hangszíne pozitív irányba változott, de a szövegei gyakran felszínesek maradnak, és a tartalom gyakran feláldozásra kerül egy-egy jó rím vagy sor kedvéért. A lemez hét számából áll, amelyek feel good, elszállós hangulatú zenéket alkotnak, de a közreműködők, mint Kollár Dea és Ótvar Pestis, nem emelik új szintre a produkciót.

A Felkelek/Rappelek című szám különösen kiemelkedik, amely remekül idézi meg a '90-es évek végi keleti parti gengszterhangulatot, és rávilágít arra, hogy Frankónak mennyire jól áll a veszélyesnek ható utcarap hangulat. A kritika szerint Franko konstans fejlődése látható, és ha ilyen szorgalmas marad, akkor nagyot fog robbanni a jövőben. Az idei két nagyobb megjelenése után szinte már papírforma, hogy a következő lemeze szintlépés lesz.