A legjobb európai városok zenei élményekre vágyóknak

Egy friss felmérés szerint London bizonyult a legjobb európai városnak a zene szerelmesei számára, melyet a váratlanul második helyen Hamburg követ.

London, az Egyesült Királyság fővárosa, az elképesztő, évi 2437 koncerttel, 25 fesztivállal és 133 rendezvényhelyszínnel végzett az élen. A város zenei öröksége rendkívül gazdag; a Rolling Stonestól David Bowie-ig számos legendás előadó otthona volt, és a turisták számára is kínál programokat, mint például egy fotózás az Abbey Road zebraátkelőnél vagy egy est a Ronnie Scott's jazzbárban.

Nyáron a zöldellő parkokban sorra kerülnek megrendezésre a fesztiválok, mint például a British Summer Time, amely Hyde Parkban zajlik, és idén olyan hírességek lépnek fel, mint Stevie Nicks, Shania Twain és Kylie Minogue. Emellett a városban számos más fesztivál is helyet kap, mint az All Points East, a Mighty Hoopla és a Field Day, valamint a különböző méretű koncerthelyszínek, a nagy stadionoktól a kis bárokig.

A Love Holidays üdülésfoglaló cég által végzett kutatásban Hamburg meglepő módon a második helyen állt, míg Berlin a negyedik helyre szorult vissza, annak ellenére, hogy Németország második legnagyobb városa összességében a legtöbb helyet kínálja a zenehallgatásra.

Párizs, amely a harmadik helyet szerezte meg, szintén híres zenei múltjáról, a Palais Garnier-től a Párizsi Filharmóniáig és a Théatre du Chatelet-ig terjedő helyszínekkel, és olyan ikonikus előadókhoz köthető, mint Édith Piaf vagy a nemzetközi sztárok, mint George Gershwin, Kanye West és Jay-Z.

Berlin, amely a negyedik helyen áll, jelentős szerepet játszik a zenetörténetben. A városban a brit rock és a berlini klubokban kibontakozó elektronikus és techno szcénák összeolvadását bemutató "B-MOVIE: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989" című dokumentumfilm is készült. A zenei élmények Berlinben is elengedhetetlenek, legyen szó David Bowie nyomdokainak követéséről vagy a klubokban való táncról.

Manchester, amely az ötödik helyet foglalja el, szintén büszkélkedhet zenei örökségével, és 76 zenei szórakozóhellyel rendelkezik, ami jelentős szám, tekintve a város kisebb lakosságát a londonihoz képest.