Minden vádpontban bűnösnek találták a kalapáccsal támadó férfit

Egy szövetségi per után az állami perben is minden vádpontban bűnösnek találták David DePape-et, aki kalapáccsal támadt Nancy Pelosi volt amerikai házelnök férjére. Az ítélethirdetésre később kerül sor, és az elkövető életfogytiglani szabadságvesztésre számíthat.

Az esküdtszék San Franciscóban, a bíróság péntek délutáni döntése értelmében találta bűnösnek DePape-et többek között idős személy erőszakkal vagy fenyegetéssel való fogvatartásában, betörésben, köztisztviselő családtagjának megfenyegetésében, tanú erőszakkal vagy fenyegetéssel való eltántorításában és súlyosbított emberrablásban.

A San Francisco-i kerületi ügyész, Brooke Jenkins kijelentette, hogy az ítélet biztosítja, hogy DePape szembesüljön a Pelosi család és a demokrácia ellen elkövetett bűnei következményeivel. Jenkins köszönetet mondott a bűnüldöző szerveknek az igazságszolgáltatás biztosításáért, és reményét fejezte ki, hogy az ítélet lezárást hoz a család számára.

DePape védője, Adam Lipson csalódottságát fejezte ki az ítélet miatt, és kifogásolta, hogy vádlottját váltságdíjért való emberrablással vádolták, miközben szerinte DePape "nagyon elszigetelt" életet élt és "elmerült a sok összeesküvés-elmélet típusú helyzetben". A vádlott nem tett vallomást a három hetes állami tárgyalás során.

A bíró három vádat – gyilkossági kísérlet, halálos fegyverrel való támadás és időskorú bántalmazása – elutasított, a védelem érvelése alapján, hogy DePape-et már elítélték egy szövetségi perben. Lipson szerint a vádak közötti vita jelentős volt, de a bizonyítékok hiányában nem minden vádpont állta meg a helyét.

Phoebe Maffei helyettes kerületi ügyész a záróbeszédben hangsúlyozta az ügy egyszerű, de félelmetes tényeit, amelyek szerint DePape betört egy 82 éves férfi otthonába, kalapáccsal túszul ejtette és megfenyegette.

Az állami perben hozott ítéletet egy korábbi, májusi szövetségi perbeli ítélet előzte meg, amikor DePape-et 30 év szövetségi börtönbüntetésre ítélték, majd a meghallgatást újra megnyitották, és ismételten 30 év börtönbüntetésre ítélték. DePape a szövetségi per során elismerte, hogy célja Nancy Pelosi kikérdezése volt az orosz befolyásról a 2016-os választásokra, de csak Paul Pelosi volt otthon, amikor betört. Paul Pelosi súlyos sérüléseket szenvedett, DePape azonban azt állította, hogy Paul Pelosi soha nem volt a célpontja.

: ABC News