Magyarország ellen is javaslatot tett Brüsszel, ezt rögtön megéreztük

A hét első felében 394 alá erősödött a forint jegyzése az euróval szemben, majd átmenetileg 398 közelébe gyengült a hét végéhez közeledve. A visszalépésben szerepet játszott, hogy az Európai Bizottság bejelentette, túlzottdeficit-eljárás indítását kezdeményezi hét tagállam, köztük Magyarország ellen. Ez negatív fényben tüntette fel hazánkat. A magyar tőzsde pozitívan teljesített, nagyot szólt a Magyar Telekom részvényvisszavásárlási programja. Az üzemanyagok viszont drágultak. Heti összefoglalónk.

A forint a hetet az euró ellenében a 398-as szint felett kezdte, hétfőn azonban a 396-os szint alá erősödött, amihez hozzájárult a Fitch Ratings hitelminősítő pozitív értékelése Magyarország adósbesorolásáról és a kapcsolódó negatív kilátásról. A befektetők figyelme ezután a jegybank keddi kamatdöntésére terelődött, ahol a Magyar Nemzeti Bank 25 bázisponttal, 7 százalékra csökkentette az alapkamatot, ami a várakozásoknak megfelelt. A korábbinál kisebb mértékű kamatvágás nyomán az euró-forint kurzus 396,70-ről két lépésben 394,30-ig süllyedt. A szakértők szerint egy ideig az MNB kivárhat a további kamatcsökkentésekkel.

Az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárást javasol

A keddi 394-es szintek után szerdán ismét a 396-os szinten zajlott a forint kereskedése az euróval szemben. A gyengülés az Európai Bizottság közleményére vezethető vissza, miszerint hét tagállam, köztük Magyarország esetében is indokolt a túlzottdeficit-eljárás megindítása a túl magas költségvetési hiány miatt. A bizottság 12 országot vizsgált, de hét ország költségvetésével nem volt elégedett, köztük Magyarországéval is. Románia már 2019 óta az eljárás hatálya alá tartozik. A forint árfolyama a hét hátralevő részében is a döntés hatására gyengült.

Így mozoghat jövő héten a forint

A következő hetekben a forint árfolyama a 390-400-as sávban ingadozhat az euró ellenében. Az Equilor szerint az euró-forint árfolyamában a 390-405-ös, míg a dollár-forint esetében a 360-380-as tartomány látszik bejárhatónak. A következő héten több gazdasági esemény is befolyásolhatja a forint árfolyamát, többek között az Európai Uniós tagállamok előzetes inflációs adatai, amerikai beszerzési menedzser index adatok és fogyasztói bizalmi index adatok.

Erősödött a magyar tőzsde

A BUX több mint 1 százalékos növekedéssel 70 ezer pont felett zárta a hetet. A blue chipek közül leginkább az OTP és a Magyar Telekom járult hozzá az emelkedéshez. A Magyar Telekom részvényvisszavásárlási programja is pozitívan hatott a tőzsdei teljesítményre, ahol 24 milliárd forint értékben vásároltak saját részvényeket. Az OTP saját részvények visszavásárlásával kevésbé okozott meglepetést, a 60 milliárd forint keretösszegű programja már több mint 60 százalékban kimerült.

Emelkedik az üzemanyagok ára

Az üzemanyagok ára tovább emelkedik, a hétvégén a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is nő, ami a kutak áraiban is megjelenhet. A benzin ára bruttó 4 forinttal, míg a gázolajé bruttó 5 forinttal emelkedik. Az elmúlt 9 napban összesítve a benzinért bruttó 15 forinttal, míg a gázolaj ára 31 forintot emelkedett.