Vemhes dámszarvasok kegyetlen mészárlása Debrecen mellett

Nyolc dámszarvast, köztük öt vemhes tehenet lőttek meg ismeretlenek Debrecen mellett egy tanyán, amely egyben vadfarm is. A támadás május 11-re virradóra történt, négy állat azonnal elpusztult, három később, és a túlélésre már csak egy tenyészbika esélyei vannak csekélyek. A rendőrség állatkínzás miatt folytat büntetőeljárást a Hajdú-Bihar megyében szinte példátlan bűncselekmény ügyében.

A brutális esemény egy nappal az állatok adásvételét megelőzően történt, és a gazda, aki névtelenséget kért, reméli, hogy tanúk jelentkeznek, akik segíthetnek a tettesek elfogásában. A vadfarm tulajdonosa elmondta, hogy hat éve tartanak dámszarvasokat, és eddig soha senki nem ártott nekik. A két nagy, 7-8 éves tenyészbikát és a vemhes teheneket a lágy részeken, főleg hasba lőtték meg. A gazda szerint a szarvastehenek néhány napon belül világra hozták volna borjaikat, ami azt sugallja, hogy az elkövetők célzottan a nőstényeket sebesítették meg.

A tulajdonos, aki a hatvanas éveiben jár, elmesélte, hogy a tanyát 25 éve vásárolták meg, és kezdetben különböző állatokat tartottak. Később azonban a dámszarvasok mellett döntöttek, amelyeket nem a húsukért vagy a trófeájukért, hanem kedvtelésből kezdtek el tartani. A csorda az évek során tizenöt tagúra nőtt, és a tulajdonos eladásra készült, amikor a mészárlás történt. A tanyán a férfi a fogságban 15 évig is elélő dámszarvasokat nem a húsukért, nem a trófeájukért, hanem csak kedvtelésből kezdte tartani, és a tizenöt állatból hetet-nyolcat el akart adni.

Szakértők szerint a tettesek zárt köpenyű, acélhegyű lőszert használhattak és kis kaliberű lőfegyvert, amelyekkel keresztüllőhették a szarvasokat. A helyszínen nem találtak lövédékeket vagy töltényhüvelyeket, és a fémkereső sem vezetett eredményre. Az utolsónak elpusztult tehén tetemét megröngtenezték, de a golyó nem került elő. Csak egy tenyészbika maradt életben, de ő is rossz állapotban van, és az ő túlélésére sem számítanak.

A tulajdonos szerint a külső kerítés közelében lévő szarvasokat lőtték meg, a sértetlenül maradt fiatal állatok pedig a terület másik részén tartózkodhattak. A szarvasok a lakott tanyától 80-90 méterre éltek, és a gazda felháborodását fejezte ki amiatt, hogy valaki lakott területen fegyverrel lövöldözött házak irányába.