Mol választottbírósági eljárást indított a horvát állam ellen

A Mol Nyrt. új választottbírósági eljárást indított a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) a horvát állam ellen, amiért a horvát kormány a vállalat szerint jogellenesen kényszerítette az INA-t, hogy nyomott áron adjon el gázt a Horvát Elektromos Műveknek (HEP).

A horvát kormány a 2022-es és 2023-as energiaválság idején először 41 euróban, majd később 47 euróban határozta meg a gáz árát megawattóránként (MWh), miközben a piaci ár meghaladta a 200 eurót. A Mol szerint ez a lépés gazdasági kárt okozott a vállalatnak, és érdekesség, hogy az eljárást nem az INA, hanem a Mol kezdeményezte, amely az INA többségi tulajdonosa. Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban, míg a cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.

A Mol megerősítette a választottbírósági eljárás tényét, de további részleteket nem közölt. A vállalat korábban többször is próbálkozott a horvát kormánnyal való egyeztetéssel, de Davor Filipovi akkori gazdasági miniszter nem volt hajlandó tárgyalni, így a Molnak nem maradt más választása, mint a nemzetközi választottbírósághoz fordulni. A választottbírósági eljárás értékét hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, de források szerint a kártérítési igény "tízmillió euró" körül lehet.

A Mol úgy értékelte, hogy a horvát kormány arra kényszerítette az INA-t, hogy a piaci ár töredékéért adjon el gázt a HEP-nek, így a gázpolitikája költségeit az INA-ra, közvetve pedig a Molra hárította. A Mol szerint erre nem volt szükség, mert Horvátországban piaci áron volt kapható a gáz, ezért az intézkedés jogellenes és túlzó volt. Az Európai Bizottság is figyelmeztette Zágrábot az intézkedés miatt, de a horvát kormány a döntést jogszerűnek és észszerűnek tartotta, amely nélkül 120 ezer fogyasztó maradt volna gáz nélkül, és olcsóbb gázt tudtak így biztosítani a közintézményeknek, mint például a kórházaknak, óvodáknak, önkormányzatoknak.

Ez a negyedik választottbírósági eljárás a horvát állam és az INA magyar többségi tulajdonosa között, amelyből kettőt Horvátország már elveszített. A Mol korábban nyert egy eljárást az ICSID-nél, amelyben a horvát kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit. Horvátország válaszul az UNCITRAL-hoz fordult, de a genfi döntőbíróság elutasította a horvát állam valamennyi kérelmét. A horvát kormányfő bejelentette, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol részesedését az INA-ból, de a Svájci Szövetségi Legfelsőbb Bíróság 2022-ben felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az UNCITRAL ítélete ellen. Az ICSID azonban megerősítette az UNCITRAL-ítéletet, és a Mol javára 235 millió dollár kártérítést ítélt meg.

A Mol tavaly is indított egy választottbírósági eljárást, amelyben 34,35 millió eurót követel a horvát államtól a szénhidrogén kitermelés díjának emelése miatt. Az ICSID illetéktelennek nyilvánította magát az ügyben, de a Mol új eljárást indított az ENSZ genfi nemzetközi választottbíróságán, és meg van győződve arról, hogy ezt az eljárást is meg fogja nyerni.