Hitchcock Mezőtúron: egerészölyv támadt Dénesre

A mezőtúri Draskovits Dénes biciklizés közben váratlan támadás áldozata lett, amikor egy egerészölyv hirtelen lecsapott rá, és majdnem lesodorta a kerékpárról.

Draskovits Dénes, aki mezőgazdasággal foglalkozik, Mezőtúr és Kétpó közötti útján, a határszemlét követően, nyugodt tempóban tekert, amikor az incidens történt. Teljes csendben haladt, amikor észrevétlenül egy egerészölyv támadt rá hátulról, és lesöpörte a sapkáját. A meglepetéstől alig heverte ki magát, amikor felfelé tekintve vette észre a madarat.

A Szoljon.hu beszámolója szerint Dénes elmondása alapján a madár többször is támadólag lépett fel ellene, vijjogva röpködött körülötte, és próbálta megijeszteni. Dénes igyekezett szembenézni az állattal, de az egerészölyv mindig hátulról próbálkozott megközelíteni.

Az első gondolata az volt, hogy talán a feltűnő, rikító sárga mellénye és ruházata váltotta ki az állat támadó viselkedését. Az egerészölyvek fiókái általában májusban kelnek ki, és júniusban még a fészekben tartózkodnak az anyjukkal, így felmerült a lehetőség, hogy az egerészölyv a közelben lévő fiókáit próbálta védeni a feltételezett fenyegetéstől. Dénes később megtudta, hogy a közelmúltban más is hasonlóan járt, valószínűleg a fiókáját védi az ölyv.

A mezőtúri férfi, mint mondta: a hetes és nyolcas kilométerkő között, egy fákkal sűrűn szegélyezett útszakaszon egyszer csak nem várt dolog történt. Ekkor az is eszébe jutott, hogy két évvel ezelőtt, ugyanazon a szakaszon hasonló eset történt vele.

A szakirodalmak szerint is viselkedhetnek „furcsán” a fiókát nevelő madarak. A szülőmadár a fióka védelme érdekében megpróbálja minél előbb a fészektől távolabb terelni vagy elijeszteni az arra gyalogosan, illetve kerékpárral közlekedőket. Egy madarászattal, madarak viselkedésével is foglalkozó amatőr természetjáró elmondása alapján, bár személyes, ragadozó madarakkal kapcsolatos, ilyen jellegű tapasztalata nincs, de más madárfajoknál látott már hasonlót. Például a bíbicek ürülékbombával próbálják odébb tessékelni a „betolakodókat”.