Átaludta felvételi vizsgáját a jogi karra, így lett a világ leghíresebb színésznője

Ma, vagyis 2024. június 22-én tölti be a 75. születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, aki karrierje során számos alkalommal volt Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díj jelölt vagy díjazott, és a mai napig aktív a színészet terén.

Meryl Streep gyermekkora óta a kedvesség és a céltudatosság keveredik benne. Iskolai darabokban játszott, és aktívan részt vett a szociális életben, pomponlányként szurkolt, és bálkirálynőnek is megválasztották. A Yale Egyetem drámatagozatán tanulva pincérnőként is dolgozott, de amikor túlterhelte magát és fekélyek alakultak ki nála, úgy döntött, hogy jogi pályára lép. Azonban a felvételi vizsga reggelén elaludt, ami végül arra ösztönözte, hogy maradjon a színészetnél.

Streep karrierje televíziós produkciókkal és színpadi szerepekkel indult, első filmes szerepét a Julia című filmben kapta meg, majd a A szarvasvadász és a Kramer kontra Kramer című filmek hozták meg számára a szakmai elismerést és első Oscar-díját.

Földönkívüli élmények

Volt olyan sikeres filmszerep, amit végül nem ő kapott meg, például a A nyolcadik utas: a Halál, amelyet Ridley Scott rendezett, és eredetileg Streepet szerette volna a főszerepre, de a színésznő akkori szerelme, John Cazale halála miatt végül Sigourney Weaver kapta meg a szerepet.

Streep második Oscar-díját 1982-ben kapta meg, és azóta is számos emlékezetes filmben szerepelt, mint például a Távol Afriktól, a Sikoly a sötétben, a Képeslapok a szakadékból, Az ördög Pradát visel és a Mamma Mia!. Harmadik Oscar-díját 2012-ben kapta meg egy életrajzi drámáért, amelyben Margaret Thatcher brit politikust alakította.

Az új generáció

Streep alakításai változatosak voltak, erőteljesek és természetesek. Bette Davis is elismerte munkáját, és egy levélben utódjaként említette őt. Meryl Streep 75. születésnapja alkalmából kvízt készítettünk, hogy olvasóink tesztelhessék tudásukat a színésznőről.

(Borítókép: Meryl Streep 2024. május 15-én Cannes-ban, Franciaországban. Fotó: Sebastien Nogier / Pool / Getty Images)