Magyarország újra a túlzottdeficit-eljárás alatt

Hamarosan újra elindulhat a túlzottdeficit-eljárás (EDP) Magyarország ellen, amelyet az Európai Bizottság a magas költségvetési hiány és államadósság miatt javasol. A forint árfolyama pedig már most is a 400-as euróárfolyam közelében mozog.

Az Európai Bizottság szerdai elemzése alapján Magyarország mellett hat másik ország esetében is indokolt az EDP elindítása. A költségvetési szabályokat a pandémia idején felfüggesztették, de Magyarország azóta sem sikerült egyensúlyba hozni a költségvetését, a hiány 2023-ban is a 7 százalékot közelítette.

A kormány 2024-re 2,9 százalékos hiányt tervezett, de a konvergenciaprogramban már 4,5 százalékra emelték a hiánycélt. A 3 százalék alatti hiány elérését 2026-ra tűzte ki a kormány.

A bizottság szerint a kormány túl optimista, és a hiány 2026-ban is 4,5 százalék lehet. Az EDP elindítása nem volt meglepő, hiszen a magyar költségvetés problémái évek óta nyilvánvalóak.

A Fidesz számára kellemetlen lehet az EDP, hiszen 2013-ban, amikor Magyarország kikerült az előző eljárás alól, ezt nagy sikernek tartották. A kormány várhatóan a pandémia és a háború miatt szükséges költségvetési hiány elengedésére fog hivatkozni, és a költségvetési helyzet javítása érdekében hozott intézkedéseket fogja hangsúlyozni.

Az EDP már nem ugyanaz, mint a pandémia előtt volt, a szabályokat jelentősen fellazították. A 3 százalékos hiánylimit elérésére négy év áll rendelkezésre, és a hiánycsökkentés során nem kell figyelembe venni a kamatkiadásokat, a védelmi kiadásokat, és az uniós programokhoz kapcsolódó kiadásokat.

A forint gyengülése nem közvetlenül az EDP elindításával függ össze, hanem a költségvetés állapotával. Az EDP elindításának pozitív hatása is lehet a kormány költségvetési politikájával szembeni bizalom helyreállításában.

A forint árfolyama azonban nem csak Magyarország költségvetési helyzetével függ össze, hanem globális tényezőkkel is, mint az amerikai kamatvárakozások, a politikai bizonytalanság Európában, és a feltörekvő piacokon történt árfolyamzuhanások. Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza szerint a forint árfolyama "innen már csak lefelé van", és a nagy hitelminősítők pozitív értékelései tovább erősíthetik a forintot.