Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence szerint Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, amely többek között Belgiumot, Japánt és az Egyesült Királyságot is megelőzi ebben a tekintetben.

Rétvári Bence az országos polgárőr napon Tiszafüreden beszélt arról, hogy Magyarország a világbéke-indexben olyan országokat is lehagy, mint Belgium, Japán, Németország, az Egyesült Királyság vagy az Egyesült Államok. Kiemelte, hogy a magyar emberek biztonságának megőrzése sikerült, és ebben jelentős szerepet játszottak a rendőrök és a polgárőrök is. Az államtitkár szerint a külső határvédelem, amelyben a polgárőrök is részt vettek, az egyik legfontosabb megelőzési módszer volt az illegális határátlépések ellen.

Rétvári Bence arra is kitért, hogy a polgárőrség két különleges tulajdonsága az önkéntesség és a jogos önvédelem. Úgy véli, hogy az Európai Unióban próbálják kiirtani az önvédelmi készséget, amelynek következtében az országok, így Magyarország is, giga bírságokat kaphatnak, ha megvédenek magukat az illegális migrációtól és a háborús helyzetektől.

Az államtitkár beszédében kiemelte a polgárőrség fontosságát, amely a helyi közösségek része, és 67 ezer taggal rendelkezik. Megemlítette, hogy a polgárőrök segítenek az illegális hulladéklerakók felszámolásában, és sok helyen a helyi testületek vezetői is a polgárőrség tagjai közül kerülnek ki.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere beszédében hangsúlyozta a város és a Tisza-tó régió fejlődését, valamint köszönetet mondott a polgárőrségnek és más védelmi szervezeteknek a régióért végzett munkájukért.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a polgárőrséget egy nemzeti kincsnek nevezte, amely egyedülálló a világon a civil bűnmegelőzés terén. Hozzátette, hogy a polgárőrök a Covid-járvány alatt is segítettek, és 2016 óta részt vesznek az országhatár védelmében is.

Balogh János országos rendőrfőkapitány is elismerését fejezte ki a polgárőrök felé, akik segítik a rendőrség munkáját. Az ünnepségen ifjú polgárőrök tettek fogadalmat.