Hamarosan kiderül, ki lesz a világ egyik leghatalmasabb vezetője

Az amerikai elnökválasztási kampány során a republikánusok alelnökjelölti pozíciója körül nagy a tolongás, hiszen a kiválasztott jelölt meghatározhatja a párt jövőjét. Joe Biden Kamala Harrisszel készül tovább kormányozni, míg Donald Trump alelnökjelöltje még ismeretlen. Az amerikaiak negyede egyik jelöltet sem támogatja, és a republikánusoknál már elkezdődött az alelnökjelölti casting.

Az idei választási kampány több szempontból is eltér a megszokottól, például a jelöltek korát és a választók támogatásának hiányát tekintve. A republikánusoknál már elindult az alelnökjelölti keresés, és több jelölt is megkapta az átvilágításhoz szükséges dokumentumokat.

Doug Burgum, a biztonságos választás

Doug Burgum, Észak-Dakota állam kormányzója, aki korábban techvállalkozóként tevékenykedett, Trump mögé állt, és megbízható társává vált a kampánykörútjain. Burgum vagyona és energia- és gazdaságpolitikai jártassága vonzó lehet Trump számára, bár országos ismertsége alacsony, és nem kínál sok változatosságot Trump mellett.

J. D. Vance, a MAGA mozgalom jövője

J. D. Vance, Ohio állam szenátora, a "Vidéki ballada az amerikai álomról" szerzője, a MAGA mozgalom egyik potenciális jövőbeli vezetőjeként van emlegetve. Politikai tapasztalatlansága ellenére, a rozsdaövezeti államokban nagy lehet a támogatottsága. Korábban Trump kritikusa volt, de később elismerte Trump elnöki sikereit.

Marco Rubio, a hispán ütőkártya

Marco Rubio, a tapasztalt floridai szenátor, aki a republikánusok mérsékelt szárnyához tartozik, és a hispán szavazók körében is népszerű lehet. Rubio és Trump korábbi viszálya ellenére, a szenátor kiállt az exelnök mellett. Rubio lakcímét meg kellene változtatnia, ha alelnökjelölt lenne, mivel az alkotmány megtiltja, hogy az elektori kollégium tagjai ugyanabban az államban élő elnökre és alelnökre szavazzanak.

Tim Scott, az úttörő konzervatív

Tim Scott, a dél-karolinai szenátor, az első korábbi konföderációs államot képviselő afro-amerikai a szenátusban, aki Trump mögé állt, és az egyik legfőbb szövetségese lett. Scott vallásos konzervatívokhoz való kötődése és a milliárdos adományozókkal való jó kapcsolata előnyös lehet Trump számára.

További esélyesek

További jelöltek között szerepel Elise Stefanik, Tom Cotton, Ben Carson és Byron Donalds, akik mind különböző előnyökkel rendelkeznek, de egyikük sem tűnik egyértelmű választásnak. A Trump-kampány már elkezdte őket is átvilágítani.

A döntés közeledik

Trump döntését több tényező befolyásolhatja, például a választási esélyek maximalizálása, az örökség továbbvitele, a média képviselete, a személyes kapcsolatok, vagy a hűség. Az NBC News szerint Vance, Burgum és Rubio a legnagyobb esélyesek, de a végső döntés Trump kezében van.