Hónapokig tartó verbális bántalmazás egy Fejér megyei iskolában

Hónapokon át élt meg verbális bántalmazást egy kilencéves kislány a tanítójától egy Fejér megyei iskolában. A tanár fenyegetései között szerepelt, hogy ha a gyermek nem viselkedik jól, akkor elviteti a gyámüggyel, és olyan megjegyzéseket is tett, mint hogy "úgy kidobja a teremből, hogy eltörik keze-lába". A kislány öngyilkos gondolatokkal küzdött, és a szülők hiába fordultak segítségért az iskolához és a tankerületi központjához. Csak az oktatási jogok biztosának közbenjárásával sikerült új iskolát találniuk.

A szülők két és fél hónapon keresztül rögzítették titokban a tanító verbális bántalmazását egy a kislány táskájába rejtett diktafonnal. Az RTL Híradó beszámolója szerint a tanár rendszeresen használt durva kifejezéseket, mint például "baromagyú", "kitekerem a nyakad", vagy "kiváglak innen úgy, hogy kitörik kezed-lábad" .

A lány viselkedése hirtelen megváltozása miatt kezdtek el hangfelvételeket készíteni a szülők, mivel a tanító és a gyermek eltérő magyarázatot adott az okokra. A kislány édesanyja az RTL Híradónak elmondta, hogy lánya befelé fordult és nem akart beszélni az iskoláról, ami hetekig tartott. A tanárnő a pszichológushoz való fordulástól is eltanácsolta az anyát, mondván, hogy az életkori sajátosság, amit majd kinövi .

A gyermeket végül pszichológushoz vitték, ahol kiderült, hogy szorong és depressziós, ezért gyógyszert írtak fel neki. A szakember szerint komoly problémák voltak az iskolában. Az első hangfelvételen a tanár azt mondja a kislánynak: "Máma mint a vadállatok úgy viselkedtél, be kéne írjak a krétába. Elvitesselek az intézetbe? Beírok a krétába, elvisznek az intézetbe. Most már aztán tényleg" .

A szülők többször jelezték az intézmény vezetőjének és a tankerület vezetőjének a problémát, de nem vettek komolyan. A pszichológus is javasolta, hogy a gyermeknek új iskolát kellene találni, mivel egyre rosszabb állapotba került, és öngyilkos gondolatai is voltak. Egy hangfelvételen a gyermek azt mondja, hogy meg akar halni, miután a pedagógus hosszan kiabált vele .

Az anyuka május 10-én írt először a tankerületnek, de semmilyen választ nem kapott. Két héttel ezelőtt az oktatási jogok biztosának segítségével sikerült új iskolát találniuk a kislánynak .

A NANE Egyesület segélyvonala és a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszám segítséget nyújthat azoknak, akik hasonló helyzetben vannak .