III. Károly király koronázási ajándéka: két magyar ló

Magyarország a brit királyi család számára két magyar lipicai lovat ajándékozott III. Károly király koronázására. Ez az első alkalom, hogy a magyar állam lovakat adományozott a brit monarchiának.

  1. május 6-án került sor III. Károly hivatalos koronázási ceremóniájára a Westminster apátságban, amelyen Magyarország is képviseltette magát, méghozzá két különleges ajándékkal. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Facebookon keresztül számolt be az eseményről és az átadásról, amely során a magyar kormány részéről két magyar lipicai lovat adott át a brit királyi udvarnak.

A miniszter bejegyzésében kiemelte, hogy a lovak, melyek 8 és 6 éves korúak, a királyi család reprezentációs feladataiban fognak részt venni. Szalay-Bobrovniczky szerint ez a gesztus nemcsak a kapcsolatokat erősíti, hanem a magyar lótenyésztés nemzetközi hírnevét is öregbíti.

A Honvédelmi Minisztérium sajtóközleménye szerint a két ajándék ló a szilvásváradi Állami Ménesgazdaságból származik, és III. Károly főistállómestere, valamint a királyi főkocsis személyesen választotta ki őket. Az állatok nemzetközi szintű fogatos és nyereg alatti kiképzést kaptak, amely alkalmassá teszi őket az udvari szolgálatra.