III. Károly király hivatalos születésnapját egy ritka skót whiskykeverékkel ünnepelték

Colin Scott, a whisky-mester egy rendkívül ritka whiskyt választott ki egy egyedülálló keverékhez, amelyet 19 különböző márkájú szeszesitalból, többek között az Imperial, Glenlochy és Convalmore márkákból állítottak össze.

A Blend of 75 nevű whiskyből csupán két palack készült, melyekhez a walesi művész, Mark Evans készített portrét III. Károly királyról. A whisky ritkaságként nyáron a londoni Sladmore Galériában kerül bemutatásra. Az egyik üveg a király ajándéka lesz, míg a másikat jótékonysági célból árverezik el, amelynek becsült értéke 213 millió forintnak megfelelő dollárban van meghatározva.

A jótékonysági árverés teljes bevételét a Big Change szervezet kapja, amelyet Beatrice hercegnő és öt barátja alapított 2012-ben, azzal a céllal, hogy globális szinten átalakítsák az oktatást.

Colin Scott, aki 47 évig dolgozott a Chivas Brothersnél és 2020-ban csatlakozott a The Last Drop Distillers csapatához, nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy ő készíthette el ezt az egyedülálló keveréket. Scott szerint a cél egyszerű volt: olyan egyedi whiskyt alkotni, amely Skóciát, a skót whisky varázsát és mély tiszteletüket fejezi ki III. Károly király iránt.

A keverék létrehozásához 75 különböző skót whisky került felhasználásra Skócia négy sarkából. A whiskyk egy része több mint 50 éves, és a keverék állítólag rendkívül gazdag és összetett ízvilággal rendelkezik.

III. Károly király 1948. november 14-én született, de hivatalos születésnapját minden év júniusának második szombatján ünnepli, amelyet Trooping the Colour néven is ismernek. Idén ez az ünnep június 15-ére esik, és a kevert whiskyk e jeles alkalomhoz készültek.