Heves zivatarokra figyelmeztetnek Magyarországon

Szombat reggelre érkezett meg a hidegfront Magyarországra, amely másodfokú figyelmeztető előrejelzést eredményezett az ország nagy részére a heves zivatarok miatt. A hétvége folyamán több hullámban várhatók záporok és zivatarok, helyenként heves zivatarok kialakulásával, melyeket jégeső és viharos széllökések is kísérhetnek. Kora délutánra lecsengett a zivatarok első hulláma, de a délután második felében újabb, még hevesebb zivatarok várhatók, különösen a Tiszántúlon és a délkeleti területeken.

A hidegfront a hosszan tartó kánikulát és hőhullámot követően hozott enyhülést, már péntek éjszaka megkezdődtek a záporok és zivatarok, amelyek délnyugatról északkelet felé haladva érték el az országot. Szombat délutánra a csapadéktevékenység főként az ország délkeleti és keleti részére koncentrálódik, ahol nagyobb eséllyel alakulhatnak ki záporok és zivatarok. Az Európai Viharjelző Szolgálat (ESTOFEX) Magyarország délkeleti területeire a legmagasabb, 3-as fokozatú figyelmeztetést adta ki.

A hőmérsékletek délután 26 és 36 fok között alakulnak, északnyugaton lesz a hűvösebb, míg délkeleten a melegebb időjárás. Késő estére a levegő 19 és 25 fok közé hűl le.

Vasárnapra sok napsütésre számíthatunk, gomoly- és fátyolfelhők társaságában. Az ország délkeleti részén és egy középső összeáramlási zónában erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, itt várhatók záporok és zivatarok. A szél több helyen megélénkül, helyenként megerősödhet az északi, északkeleti irányból. A hőmérséklet maximuma 27 és 32 fok között alakulhat.

A legerősebb szupercellák esetén erősen viharos, orkán erejű szélrohamok, és akár 10 centit megközelítő jégeső is kísérheti a zivatarokat. A HungaroMet 11 vármegyére adott ki másodfokú figyelmeztetést a heves zivatarok miatt, de a piros zivatarriasztás már sehol sincs érvényben.

Megjegyzendő, hogy pénteken Derekegyházon az év eddigi legmelegebb napját regisztrálták 37,7 fokkal, ami mindössze 0,5 Celsius-fokkal maradt el a melegrekordtól. A fülledt időben előfordulnak záporok, zivatarok, és délután intenzív, károkozó cellák kialakulására is esély nyílik. Az idő előrehaladtával fokozatosan az ország keleti, délkeleti fele, kétharmada fölé tevődik át a zivatartevékenység súlypontja, és az említett térségekben egyre kedvezőbbé válnak a feltételek.

Szombaton mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs zavar, vérnyomás-ingadozás. A megnövekedett reakcióidő miatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott óvatosság szükséges.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras