Görögországban tombolnak az erdőtüzek

A görög hatóságok a Dél-Peloponnészoszi régió falvainak kiürítését rendelték el, mivel az erdőtüzek veszélyeztetik az ingatlanokat. A tűzoltók már harmadik napja küzdenek a lángokkal, amelyeket az erős szél és a 40 Celsius-fokos hőmérséklet tovább nehezít.

Athénban, ahol a legmagasabb, vörös riasztási fokozat van érvényben, a hatóságok elővigyázatosságból bezárták a város parkjait. A tűzoltóság jelentése szerint az elmúlt órákban több mint 45 új tűzfészek keletkezett.

A Peloponnészoszi-félszigeten több falu lakóit szólították fel az evakuálásra, és a lángokat helikopterekkel, valamint repülőgépekkel igyekeznek megfékezni. Az egyik tűz egy lignitbánya közelében pusztít, míg egy másik a fővárost, Athént Szalonikivel összekötő országos autópálya közelében lobbant fel. Saronidában, Athéntól mintegy 50 kilométerre délre, egy másik tüzet sikerült ellenőrzés alá vonni, így a rendőrség újra megnyitotta a főutat Mavro Lithari üdülőhely felől, ahol korábban evakuálási parancs volt érvényben.

A tűzoltóság szóvivője szerint az országban tomboló tüzeket a szél sebessége is fokozza, amely helyenként meghaladja a 95 kilométer/órát, ez pedig megnehezíti a légi tűzoltást.