Múzeumok Éjszakája – Kulturális kavalkád szerte az országban

Június 22-én kerül megrendezésre a Múzeumok Éjszakája, amely során közel 2800 kulturális programmal és több mint 460 helyszínnel várják az érdeklődőket országszerte. Az események között számos különlegesség is helyet kap, mint például a zuglói japánkert harcművészeti bemutatója, az Aeropark történelmi repülőgépei, valamint Korda György és Balázs Klári zárókoncertje.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészeti Anatómia Tanszéke a fiatalok oktatásához használt érdekes tárgyakat, így például Székely Bertalan lovának csontvázát is bemutatja. Esztergomban a Vármúzeum interaktív nyomozós játékra invitál, Szegeden a Munkácsy-kiállítás köré szerveződnek a programok, Miskolcon dinókiállítás tekinthető meg, míg Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum restaurátori, régészi és kurátori tárlatvezetéseket kínál.

Az idei rendezvény fő témája a foci Európa Bajnokság, így többek között a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnokában meccsnézésre is sor kerülhet, az Országos Széchenyi Könyvtárban pedig Vári Árpád történész vezetésével a labdarúgás és az 1956-os forradalom kapcsolatáról eshet szó. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában a legendás futballisták felismerésére fókuszáló programra jelentkezhetnek az érdeklődők, a Néprajzi Múzeumban pedig gombfoci-bemutatót rendeznek.

A vidéki helyszíneken is nagy hangsúlyt kap a foci: Zalaegerszegen a ZTE játékosaival találkozhatnak a látogatók, Debrecenben pedig Herczeg András vagy Garamvölgyi Péter lehet a vendég. A budapesti eseményekhez külön éjszakai járatokat is indítanak, melyekről a honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Múzeumok Éjszakájának részletes programjait a rendezvény hivatalos weboldalán böngészhetik az érdeklődők.