Meghalt Quittner János táncművész

Elhunyt Quittner János, a neves szlovákiai magyar koreográfus és a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes alapítója, 82 éves korában.

A Csallóközi Táncegyüttes és a Pátria Rádió tájékoztatása szerint a művész hosszú és gazdag életút után távozott az élők sorából. Quittner János már fiatalon, középiskolás korában kezdett táncolni, először a Felső-csallóközi Népi Együttes, majd a Csallóközi Dal- és Táncegyüttes tagjaként.

1969-ben Pozsonyban a Csemadok néptánc szakelőadójaként dolgozott, ebben az időszakban hozta létre a Szőttes Kamara Néptáncegyüttest. Diplomáját a pozsonyi Színház- és Zeneművészeti Főiskola koreográfus-rendező szakán szerezte meg 1977-ben levelező tagozaton.

Karrierje során Ausztráliába is eljutott, ahol 1984 és 1987 között gyári rakodómunkásként dolgozott, miközben az Új Szőttes Néptáncegyüttest vezette és tánciskolát is működtetett. Ausztráliában több tánciskolában is óraadó tanárként tevékenykedett, és 1985-től a Melbourne-i „QUJ” Charakter & Folkdance Theater-t vezette. Nemcsak magyar, hanem szlovák, horvát és őshonos „abo” táncegyütteseknek is készített koreográfiákat.

1990-ben tért vissza Európába, ahol többek között az Ifjú Szivek igazgatói posztját töltötte be 1991-től 1993-ig. Németországban a Szerb Nemzeti Együttesnél dolgozott vendégrendezőként, és a Magyar Állami Népi Együttes művészeti tanácsadójaként is tevékenykedett.

1995-ben ismét Ausztráliába költözött, ahol folytatta munkáját a „QUJ” Charakter & Folkdance Theater-ben és rendezte az István, a király rockopera ausztrál verzióját. Európába való visszatérése után Németországban rendezett, forgatókönyvet írt, és több produkciót is megvalósított.

Quittner János munkásságát több elismeréssel is jutalmazták: 2006-ban a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettjével tüntették ki, 2010-ben megkapta a Csemadok életműdíját, 2011-ben pedig a Szlovák Köztársaság Arany plakettjével is elismerték.