Délelőtt saras eső, délután inkább jégeső várható

Fülledt, trópusi éjszakát követően a nyugat felől érkező hidegfront hajnalban érte el a Dunántúlt, ahol az első zivatarok is kialakultak. A délnyugatról északkelet felé haladó gyors mozgású cellák a meleg, poros légkörben helyenként látványos felhőképződményeket hoztak létre.

A délelőtti órákban a zivatarok még nem kísértek heves eseményeket, és jelentős csapadék sem várható, viszont saras esőre kell számítani. Az Időkép szerint a hétvégi hidegfront jelentős változást hoz az időjárásban, amit már a mai napon érezhetünk.

Délutánra a keleti országrészben több zivatar alakulhat ki, amelyeket nagy méretű jég, szélvihar és felhőszakadás is kísérhet több helyen. Különösen a Dunától keletre eső területeken számíthatunk hevesebb viharokra, amelyeket felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetnek. A HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzése szerint szombaton akár a legmagasabb fokú zivatarriasztás is érvényben lehet, helyenként erősen viharos, akár 100 km/h erősségű szélrohamokra és 5 centimétert meghaladó átmérőjű jégesőre is kell számítani.

Szombaton napközben még 27-38 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk, de már nyugaton és északnyugaton is érezhető lesz a hőség enyhülése, a zivatarok hatására pedig akár több fokkal is csökkenhet a hőmérséklet. Az északi-északnyugati szél élénk, helyenként erős lesz, ami nemcsak a hőmérséklet csökkenéséhez járul hozzá, hanem a gomolyfelhők képződését is elősegíti.

Vasárnap fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják meg az égboltot, záporok és zivatarok pedig főként az ország keleti régiójában alakulhatnak ki reggel, míg délután inkább a középső és déli tájakon. A vasárnapi középhőmérséklet kevés helyen lesz 25 fok körül, és a Duna vonalának tágabb körzetében még késő este is leszakadhat az ég, a Tiszántúlon pedig maradnak az erős széllökések.

Hétfőn sok napsütésre van kilátás, csapadék nem valószínű. Az élénk, helyenként erős északi-északkeleti szélben 26-31 fok közé melegszik délutánra a levegő.

Kedden változóan napos-felhős idő várható, de délnyugaton és délen előfordulhat egy-egy futó zápor. A keleti-északkeleti szél sok helyen élénk lesz, a legmagasabb hőmérséklet 26-31 fok között alakulhat.

Szerdán már több tájegységünkön is kialakulhatnak záporok és zivatarok. A legmelegebb órákban 26-32 fokot mutathatnak majd a hőmérők.

Pénteken volt az eddigi év legmelegebb napja az országban, Derekegyházon 37,7 Celsius-fokot mértek.