„Az NKE pedagógusképzője lesz a kormány új oktatási kisvasútja Bicskéig”

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) bejelentette, hogy tanárképző kart hoz létre, amely ellen több oktatási szervezet is tiltakozik. Ercse Kriszta, a Civil Közoktatási Platform szakértője szerint a pedagógusképzés jelentős anyagi terhet ró az adófizetőkre, és a fenntartásukra is közpénzeket kell majd fordítani.

Az NKE a tavaszi bejelentésében tájékoztatott arról, hogy Nemeskürty István nevét viselő tanárképző kar indítását tervezi, ahol 2025-től 1300 hallgatót várnak, és 15-féle óvodapedagógus, tanító és tanárszakos képzést kínálnak majd. Ercse Kriszta hangsúlyozza, hogy egy ilyen intézmény létrehozása és fenntartása jelentős pénzügyi kötelezettséget jelent az állam számára.

A képzési kínálatban kiemelt szerepet kapnak a nemzeti identitás kialakításában fontos szakok, mint a magyar nyelv és irodalom, valamint a történelem. Deli Gergely rektor szerint a cél az, hogy olyan tanárokat képezzenek, akik a köz szolgálatát helyezik előtérbe, és a középiskolai tapasztalataikat az egyetemi oktatásban is kamatoztatják.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és az NKE Tanácsadó Testületének elnöke szerint az új tanárképzés kifejezetten üdvözlendő, mivel az NKE így a bölcsész-tanár-képzés területén is megjelenik. Orbán kiemelte, hogy az NKE-n zajló hivatásrendi képzés különbözik a többi felsőoktatási intézménytől, és reményét fejezte ki, hogy a tanárképzés terén is módszertani központ jöhet létre az egyetemen.

Ercse Kriszta szerint azonban a pedagógusképző intézményekkel kapcsolatban két alapvető probléma áll fenn: egyes helyeken nem a kor igényeinek megfelelően képeznek, míg más intézmények korszerű szemlélettel és tudással látják el a hallgatókat. Az oktatáskutató szerint szükség lenne a felsőoktatási intézményekkel szemben támasztott elvárások folyamatos párbeszédére, hogy biztosítsák saját képzési és szakmai fejlődésüket.