Amerikai nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó érkezett Dél-Koreába

Néhány nap az Oroszország és Észak-Korea közötti katonai együttműködési megállapodás után, a Theodore Roosevelt amerikai nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó kikötött a dél-koreai Busan katonai kikötőjében.

A dél-koreai haditengerészet tájékoztatása szerint ez az első alkalom 2023 novembere óta, hogy amerikai repülőgép-hordozó érkezik egy dél-koreai kikötőbe. A hajót két Aegis ballisztikus rakétavédelmi rendszerrel felszerelt romboló kísérte a kikötőbe.

A közelgő hadgyakorlatok kapcsán a dél-koreai, a japán és az amerikai hadsereg közös kiképzést tervez június végére, amelyben a Theodore Roosevelt is részt fog venni.

Az amerikai jelenlét különös jelentőséggel bír a térségben, tekintettel arra, hogy Oroszország és Észak-Korea nemrégiben egy átfogó stratégiai partnerségi megállapodást írt alá, amely katonai segítségnyújtást is magában foglal védelmi háború esetén. Dél-Korea és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is határozottan bírálta az egyezményt, mondván, hogy az fenyegetést jelent a regionális békére és stabilitásra.