A magyar pszichológia úttörői

Izgalmas életutakat és a pszichológia fejlődését bemutató kötetet mutattak be a HVG Könyvek kiadó gondozásában, amely a magyar pszichológiai tudomány fejlődését és jelentős alakjait állítja a középpontba.

A 21 magyar pszichológus, aki forradalmasította a pszichológiát című kötet bemutatóján a szerkesztők, Kőváry Zoltán és Papp-Zipernovszky Orsolya beszéltek a magyar pszichológiai tudomány fejlődéséről és azokról a személyiségekről, akik jelentős hatással voltak a pszichológia hazai és nemzetközi elismertségére.

A tudományterület hajnalán

A pszichológia kezdeti időszakában a tudományág Magyarországon még nem volt népszerű, és a politikai helyzet is akadályozta a fejlődését. A kötetben szereplő Kardos Lajosnak köszönhetően azonban a pszichológia átmenthetővé vált az egyetemi közegbe a 20. század közepén.

Képzés a szalonokban

A magyar pszichológusok közül sokan külföldön publikáltak, vagy a származásuk miatt kényszerültek elhagyni hazájukat, mint például a nemzetközi jungiánus mozgalomban jelentős szerepet játszó Jacobi Jolán, akinek magyar nyelvű írásai nem maradtak fenn.

Az emancipálódó nők fellegvára

A kötet szerkesztői kiemelték a Budapesti Iskola szerepét a női értelmiség emancipációjában, ahol többek között Kovács Vilma és Benedek Teréz is megjelentek a pszichoanalízis területén.

Pszichoszomatika és emberarcú egészségügy

A pszichoszomatika területén is magyar származású pszichológusok jártak élen, mint például Franz Alexander, aki Al Capone pszichoanalitikusaként is tevékenykedett. Polcz Alaine munkássága révén ma már a szülők a kórházban lehetnek gyermekükkel, és a kórházi osztályokon játszósarok található.

Írók, gondolkodók

A kötetből kiderül, hogy a pszichológia, pszichiátria és pszichoterápia milyen szoros kapcsolatban áll a humán tudományokkal. Csáth Géza például, aki íróként ismert, valójában pszichiáter volt, és ő alkalmazta először a pszichoanalízist a pszichózisok kezelésében Magyarországon.

A transzgenerációs elmélet úttörői

Szondi Lipót sorsanalízis elmélete és Virág Teréz munkássága is fontos szerepet játszott a transzgenerációs trauma elméletének magyarországi fejlődésében.

A kötet és a magyar pszichológiai tudomány további érdekességeiről a HVG Extra Pszichológia magazin legújabb számában olvashatnak.