Anyakönyvvezető előtt bejegyzett élettársak, gyermeket mégsem fogadhatnak örökbe

Ma tartják Magyarország egyik legnagyobb emberi jogi tüntetését, a 29. Budapest Pride Fesztivált, amelynek szlogenje: vedd vissza a jövőd! A felvonulás kapcsán utánanéztünk a szexuális és nemi kisebbségek hazai jogi helyzetének.

Magyarországon az Alaptörvény nem engedi az azonos neműek házasságát, hiszen védi a házasság intézményét mint egy férfi és egy nő közötti életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony, ahol az anya nő, az apa férfi [L. cikk (1) bekezdés].

A házasságon kívüli együttélési formák között Magyarországon háromféle kapcsolat létezik: a bejegyzés nélküli élettársi kapcsolat, a nyilvántartásba vett élettársi kapcsolat és a bejegyzett élettársi kapcsolat. A bejegyzés nélküli élettársak egészségügyi döntéseket hozhatnak, de öröklési joguk csak végrendelet alapján és illetékfizetéssel lehetséges. A nyilvántartásba vett élettársi kapcsolatot közjegyzőnél lehet kérni, ami többletjogokat ad, például bankhitelhez vagy özvegyi nyugdíjhoz, de öröklési jogot nem biztosít. A bejegyzett élettársi kapcsolatot azonos nemű személyek létesíthetik az anyakönyvvezető előtt, és ez vagyonjogi, öröklési jogi következményekkel jár, de nem egyenrangú a házassággal, például közös gyermek örökbefogadására nincs lehetőségük.

A bejegyzett élettársi kapcsolatokról szóló törvény 15 éve lépett hatályba, és azóta 962 élettársi kapcsolatot jegyeztek be, amelyek közül 370 nők és 592 férfiak között létesült. Világszerte 35 országban, az EU 27 tagállama közül 15-ben engedélyezett az azonos neműek házassága, legutóbb Liechtensteinben. Kelet-Európában Szlovénia volt az úttörő, ahol az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is törvénybe iktatták.

A bejegyzett élettársi kapcsolatban élők nem örökölhetnek egymás után végrendelet nélkül, és nem alkalmazhatóak rájuk a házastársak névviselési szabályai. Az egészségügyi törvény szerint az emberi reprodukciós eljárások, például a lombikbébi program, nem alkalmazhatóak rájuk, és ha az egyik félnek gyermeke születik, a másik nem lehet a szülője. A Háttér Társaság szerint az azonos nemű párok gyermeknevelésével kapcsolatos társadalmi hozzáállás jelentősen átalakult, 2023-ban a magyarok 66 százaléka értett egyet azzal, hogy az azonos nemű párok is lehetnek jó szülők, és 60 százalékuk szerint lehetővé kell tenni az örökbefogadást számukra.

Három éve lépett hatályba a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről szóló törvény, amely LMBTQI-ellenes rendelkezéseket is tartalmaz. Ezek közé tartozik a 18 éven aluliak számára a szexualitás öncélú ábrázolásának, a nemváltoztatás népszerűsítésének és megjelenítésének tilalma, valamint az, hogy csak nyilvántartásba vett személy vagy szervezet tarthat felvilágosítást. A kormányrendelet szerint a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő termékek nem forgalmazhatóak bizonyos helyeken és csak zárt csomagolásban kaphatóak.