SunExpress utasok váratlan éjszakája Ferihegyen

Több mint 19 órás késéssel indult el a Budapest-Antalya járat, miután a SunExpress gépe technikai meghibásodás miatt nem tudott időben felszállni. Az utasok közül sokan a terminálon maradtak, míg mások elhagyták a repülőteret.

Tegnap délelőtt helyett ma hajnalban érkezett meg az utasokért az Antalyába tartó gép. A járat végül az utasok beszállítása után majdnem egy nappal később, szombaton 5:52 órakor indult el Antalya felé. A Budapest Airport Zrt. megerősítette a jelentős késést, amelyet egy technikai meghibásodás okozott.

Az utasok állítása szerint órákon át a tranzitban étlen, szomjan várták a gép indulását. A várakozók kaptak chipset, vizet és egy croissant, majd 17 óra körül tájékoztatták őket, hogy még mindig nincs biztos információ. Este fél 8-kor kaptak egy vouchert, amelyet azonban egy este kilenckor bezáró étteremben lehetett felhasználni, de a nagy tömeget képtelenség volt ellátni. Az utasok között terhes nők, gyerekek és idősek is voltak, valamint olyanok is, akiknek a gyógyszerei a poggyászban maradtak.

A Budapest Airport Zrt. szerint ilyen esetekben az utasok tájékoztatásáért és ellátásáért a földi kiszolgáló cégek felelnek. A Celebi földi kiszolgáló cég volt az illetékes, és az utasok először 14:00 órakor kaptak fejenként 10 euró értékű étkezési utalványt, majd 14:30 órakor tájékoztatták őket, hogy a mentesítő járat este érkezik. 20 órakor az utasok fejenként 11 ezer forint értékben frissítő csomagot kaptak, amely ételt és italt is tartalmazott. A repülőtér kommunikációs osztálya arról is tájékoztatott, hogy a korábbi hírekkel ellentétben rendőri intézkedésre nem került sor.

Az érvényben lévő szabályok szerint az utasok eldönthetik, hogy visszalépnek az utazástól és elhagyják a terminálépületet, illetve érvényes étkezési utalvány birtokában szabad mozgással visszamehetnek a tranzit területre étkezni. A járat utasai közül éjszaka körülbelül 50-en maradtak a terminálon, a többiek elhagyták a repülőtér területét. A ma reggeli induló járattal végül 141-en utaztak el.