Szilágyi János és a demencia küzdelme

Szilágyi János, a legendás riporter, súlyos demenciával küzd, ami jelentősen megnehezíti mindennapjait. Bár úgy érzi, képes lenne műsort vezetni, egészségi állapota ezt jelenleg nem teszi lehetővé.

Szilágyi János 88 évesen nem követi Vitray Tamás példáját, aki kilencven évesen indított YouTube-csatornát. Szilágyi elmondása szerint bár képes lenne műsort készíteni, jelenlegi élete a demenciával való küzdelemről szól. Az ATV Húzós podcastjében beszélt arról, hogy naponta felizgatja magát, és olyan mértékű feledékenységgel küzd, hogy a legközönségesebb tárgyak, mint egy pohár víz, is fejtörést okoznak számára. A riporter szerint a feledékenység olyan szintre súlyosbodott, hogy néha még egy régi jóbarátja keresztnevét sem tudja felidézni.

Szilágyi János azt is elmesélte, hogy orvoshoz fordult a problémáival, ahol azt a választ kapta, hogy bár nem betegszinten, de az öregedés velejárója a feledékenység, amiben ő kiemelkedően magas szintet képvisel. Rónai Egon műsorában kifejtette, hogy "Nagyon erős demenciám van", de később úgy pontosított, hogy nagy léptekkel halad a demencia felé, és hogy ez a helyzet sok feszültséggel és dühvel párosul.

A riporter felesége, Györgyi, aki már negyven éve osztozik életében, az állapot elszenvedője. Szilágyi szerint felesége megszokta ezt az állapotot, és elfogadja őt olyannak, amilyen, amiért a riporter hálás. Györgyi türelmével viseli párja betegségét, és bár sokszor nehéz helyzetbe kerül miatta, eléggé fegyelmezi magát, talán mert hozzászokott és tudja, hogy ilyen vagyok, és persze, azért, mert szeret és elfogad.

Szilágyi János egy márciusi interjúban beszélt az egészségéről, és egy döbbenetes történetet osztott meg arról, hogy tévesen diagnosztizálták rákkal, ami csak az operációt követően derült ki.

A demenciában szenvedők kezelése és ellátása Magyarországon jelentős problémát jelent, és a jövőben még nagyobb kihívások elé állíthatja a társadalmat. Orsi és Zsófia történetén keresztül bemutattuk, mivel jár egy családban a demens szülők ápolása, egy háziorvossal pedig körbejártuk, milyen tünetek jelezhetik előre a demenciát vagy az Alzheimer-kórt, hogyan kell bánni egy demens emberrel, mikor milyen orvost kell felkeresni, és mi alapján érdemes az idősotthont kiválasztani.

Az ATV Húzós podcast legújabb adásában Fenyő Iván színész is megosztotta személyes életével kapcsolatos vágyait és terveit. Közel az ötvenhez érve Fenyő arról beszélt, hogy szeretne végre apa lenni, és hogy ez a vágy már közel egy évtizede jelen van az életében. A színész, aki jelenleg egyedülálló, elárulta, hogy szeretne megállapodni és családot alapítani, amint megtalálja a megfelelő társat. Fenyő korábbi kapcsolatairól is beszélt, többek között arról, hogy a korábbi nagy szerelemeit sosem titkolta, legutóbbi kapcsolatának végét pedig a koronavírus-járvány idején jelentette be.