„Millimétereken múlt, hogy nem haltam meg” – A soproni cirkuszbaleset túlélője mesél

Végig az eszméleténél volt Németh László, amikor egy két és fél méteres vasrúd fejbe találta a Richter Flórián Cirkusz soproni előadásán. A családapa szerint élete millimétereken múlt, és csak a szerencsén múlt, hogy nem a hatéves kislányára esett a vas.

Patricio Henriquez trapézszám közben hibázott, de a védőháló felfogta az esését. Senki sem számított azonban arra, hogy a hálót tartó vasoszlopok egyikénél hirtelen elpattan a rögzítő heveder, és a sodrony, valamint a karabiner a nézőtér felé csapódik. A vasrúd bedőlt, egyenesen a nézők közé, és Németh László fejére zuhant.

Az eset egy olvasó beszámolója szerint a szünet utáni első számban történt, amikor a légtornászok nem tudták elkapni egymást, és a tartóoszlop a közönség felé csapódott. László elmondása szerint a baleset pillanataiban nem volt ideje felfogni a történteket, és a két és fél méteres oszlop a fejére esett. A férfi tudatában volt annak, mi történik vele, érzékelte az odarohanó egészségügyiseket, és azt is tudta, hogy mentőhelikopterrel érkeznek érte a mentők.

A kórházban lélegeztetőgépre helyezték, súlyos agyrázkódást és arckoponyatörést szenvedett. Körülbelül két napig volt kritikus állapotban, majd egy hét után hazatérhetett. A férfi elmondása szerint lassan visszatér az élete a régi kerékvágásba, bár az erős napfényt még kerülnie kell, és nem tudja, mikor térhet vissza zenészi munkájához. A lelki traumán való túllépésre még több időre lesz szüksége.

Hazatérése után a cirkusz vezetője, Richter Flórián és a balesetet okozó Patricio Henriquez is meglátogatta. László nem haragszik az artistára, aki megnyugvást talált ebben, hiszen nagy lelki teherként élte meg a történteket. A férfi fontolgatja, hogy kártérítési keresetet nyújt be a cirkusszal szemben, hogy kompenzálja a kiesett bevételét, mivel jelenleg még munkaképtelen.

A balesettel kapcsolatban még tart a rendőrségi vizsgálat, amelyet a Soproni Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított. Az ügyben indított rendőrségi vizsgálat állásáról Lászlót nem tájékoztatták.