Nyolc felejthetetlen dal Ray Davies-től, a Kinks 80 éves frontemberétől

Ray Davies, a Kinks énekes-gitárosa és kiemelkedő dalszerzője 1944. június 21-én született, és idén ünnepli 80. születésnapját. Zenekara, a hatvanas évek egyik legsikeresebb brit együttese volt, és Davies egyedül írta slágereiket, szemben a több dalszerzővel dolgozó Beatlesszel és Rolling Stonesszal. Nyolc maradandó szerzeményével emlékezünk meg életművéről.

A You Really Got Me a Kinks egyik legismertebb dala, amely stílusteremtő volt a rocktörténelemben, és a punktól a heavy metalig számos keményebb műfaj elődjének tekinthető. Ray Davies eredetileg bluesdalnak szánta, de öccse, Dave Davies gitárjátékának köszönhetően nyerte el végleges, stílusformáló formáját. A dal világszerte sláger lett, és sokan feldolgozták azóta is. A legendát, miszerint Jimmy Page játszotta volna a szólót, maga Page cáfolta meg.

Az A Well Respected Man című dal Ray Davies szövegírói érését jelzi, amelyben társadalomkritikus elemekkel tűzdelt mini-novellákat kezdett írni. A dal egy tengerparti találkozás során szerzett benyomásokból született, és zeneileg is új irányt vett, a brit zenés kabaré, a music hall felé.

A Sunny Afternoon a music hall/pop hibrid tökéletes példája, amely az 1966-os nyár egyik legnagyobb slágere volt Angliában. A dal egy ellenszenves, ingyenélő arisztokrata szemszögéből íródott, aki Harold Wilson munkáspárti kormányának progresszív adórendszere miatt elveszítette vagyonát.

A Waterloo Sunset egy időtlen klasszikus, amelyet számos híres zenész, köztük Pete Townshend és Damon Albarn is irigyel. A dal a nosztalgia és a múltba vágyódás témáját öleli fel, és Davies a 2012-es londoni olimpia záróünnepségén is előadta.

A Picture Book a múltba révedés és a nosztalgia témáját folytatja, és egy fényképalbum lapozgatásával felidézett boldog emlékekről szól. A dal az album legismertebb száma lett, részben egy kamerareklámnak köszönhetően, amelyben felhasználták.

A Shangri-La egy elővárosi egyformaságot bemutató dal, amely egy Arthur nevű férfi életén keresztül mutatja be Nagy-Britannia XX. századi történelmét. Az album, amelyen a dal szerepel, kezdetben nem volt sikeres, de később a kritikák pozitívabbak lettek.

A Lola egy transzvesztitáról szóló dal, amely a hatvanas évek végén visszahozta a Kinks-et a slágerlistákra. A dal több helyen betiltották, de a "cherry cola" változatával mégis sláger lett. A dal témája ma is aktuális, és Davies szövegírói tehetségét dicséri.

A Come Dancing a hetvenes évek végén történt amerikai sikerek egyik jele, és a Kinks utolsó slágere. A dal Ray egyik nővérének, Renének a tragédiájából született, aki tánc közben halt meg szívrohamban. Davies képes volt a tragédiából is vidám hangulatú dalokat írni.