Magyar Péter hangfelvétele és a miniszterek tanúvallomásai

A Völner-Schadl ügy kapcsán a Fővárosi Nyomozó Ügyészség meghallgatta Varga Juditot, Gulyás Gergelyt és Rogán Antalt, akik tanúvallomásaikban nem erősítették meg Magyar Péter állításait. Az ügyészség a nyomozást megszüntette, mivel nem állapították meg, hogy a kormánytagok tudtak volna az ügyről.

A Blikk szerint a nyomozás megszüntetését követően a Telex publikálta az ügyészségi határozatot, amelyből kiderült, hogy a miniszterek mit mondtak tanúvallomásaikban. Az ügyészség három állítást vizsgált: Schadl György Rogán Antal embere volt, Rogán emberei manipulálták az eljárás ügyiratait, és 2021 tavaszán értesítették Völner Pált a kormány egy tagjai, hogy titkos megfigyelés zajlik. A nyomozás megállapította, hogy 2021 novembere előtt egy kormánytag sem tudott az ügyről.

Varga Judit a tanúvallomásában elmondta, hogy nem kért iratokat az ügyben, és nem tud arról, hogy bárki manipulálta volna a nyomozati iratokat. A hangfelvételen elhangzottakat a férje által irányított beszélgetés részeként ismételte meg. Az ügyészség szerint a beszélgetés nem a hangfelvétel kezdetén indult, és nem is a leállításával ért véget. Varga a hangfelvételen elhangzottakat pletykának nevezte, és állította, hogy nem tud arról, hogy bárki előre szólt volna Völner Pálnak a nyomozásról.

Gulyás Gergely tanúvallomásában hasonlóan állította, hogy nem tud arról, hogy Rogán Antal vagy más személy manipulálta volna az iratokat, és ő is csak a sajtóból értesült az ügyről. Gulyás szerint semmi rendkívüli nincs abban, hogy Rogán akár az esti órákban is berendelt miniszterhelyettest a Karmelitába.

Rogán Antal a tanúvallomásában cáfolta, hogy tudomása lett volna Völner elleni eljárásról vagy megfigyelésről. A Schadl-Völner-ügy ügyiratainak manipulálásáról szóló állításokat is tagadta, és kijelentette, hogy soha senkit nem kérhetett arra, hogy manipulálja az iratokat. Rogán a sajtóból értesült az ügyről, és cáfolta, hogy találkozott volna dr. Grécs Lászlóval, vagy hogy beszélt volna vele koncessziós ügyről. A "dög-koncesszió" témáját Lázár János vetette fel 2023-ban, de a kormány nem döntött ilyen koncesszió kiírásáról.

Rogán Antal az ügyészségen kifejtette, hogy felesége rendkívül zárkózott ember, és soha nem fogadná el, hogy olyan munkamegbeszélésre kerüljön sor a lakásban, amelyen ő is részt vesz, ezért kizártnak tartja, hogy otthonában találkozott volna Schadl ismerősével. A miniszter azt is hozzátette, hogy nem is ismeri Grécs Lászlót, vele semmilyen koncessziós ügyről nem beszélt. Rogán elmondása szerint a koncessziós ügyek folyamata pont fordítva működik, mint amit a lehallgatott beszélgetés sugall: először a kormány dönti el, hogy miről lesz koncesszió, és nem egyedi felvetés alapján. A miniszter nem tudja kizárni, hogy Grécs beszélt volna kabinetfőnökével, Nagy Ádámmal, de konkrét megbeszélésről nem tud, és Nagy Ádám sem beszélt neki erről a személyről.

Az ügyészség a lehallgatott beszélgetéssel kapcsolatban egy ügyészt is meghallgatott, aki szerint a beszélgetés önmagában semmilyen bűncselekmény gyanúját nem keltette, és mivel a nyomozás során semmilyen további ezzel összefüggésbe hozható bizonyítékot nem találtak, Schadl György pedig e körben nem tett nyilatkozatot, így bűncselekmény gyanúja az eljárás végére sem keletkezett. Az ügyészségi dokumentumban szerepel az is, hogy Rogán "tanúként cáfolta, hogy Schadl György az ő embere, állítása szerint nem is ismeri őt, valamint a nyomozás egyetlen adata sem támasztja alá, hogy valaha találkoztak vagy telefonon beszéltek". Magyar Péter nevezte annak, de az ügyészség szerint Magyar "ezen állítása amúgy sem veti föl bűncselekmény gyanúját, így ezzel kapcsolatban tényállást megállapítani nem lehetett".

Az ügyészség megszüntette a nyomozást a Varga Judit volt igazságügyi miniszterrel készített hangfelvétel ügyében, amelyet Varga volt férje, Magyar Péter készítette 2023 januárjában. Az ügyészség szerint az ügyet egyrészt azért nem vizsgálják tovább, mert Varga Judit a hangfelvételen csak pletykákat osztott meg arról, hogy Rogánék kihúzatták magukat a Schadl-Völner-ügy nyomozati irataiból. Egyértelműen megállapították, hogy az ügyiratokat senki nem manipulálta. Az ügyészség külön vizsgálta az egyik lehallgatásban Tónira, Barbarára és Ádámra vonatkozó utalást is. Utánanéztek a felvételen említett koncessziós eljárásnak, de nem találtak bűncselekményre utaló nyomot.

Az ügyészség szerint Völner Pált 2021 tavaszán még nem figyelmeztethették előre az ügyészségről, mert ebben az időben még nem hallgatták le őt. Ezt csak 2021 októberétől rendelték el. Arra sem találtak bizonyítékot, hogy Völnert Schadl letartóztatása előtt pár nappal értesítették volna. Ezt a nyomozást bizonyítottság hiányában szüntették meg, mert nem zárható ki teljesen, hogy valaki mégiscsak szólt Völnernek, hogy túl szoros kapcsolatban van Schadl-lal.

Az ügyészség részletesen leírta, miért nem foglalkoztak azzal, hogy Schadl embere 1,2 milliót vihetett Rogán kabinetfőnökének. A vádiratból hiányzó részletek kapcsán az ügyészség azt állította, hogy az adatokat átadták más hatóságnak, és a vádiratból való hiányuk nem jelentett manipulációt. Az ügyészség szerint a sofőr által elvitt autó és a benne talált 1,2 millió forint önmagában nem keltett bűncselekmény gyanúját, és a nyomozás során semmilyen további bizonyíték nem támasztotta alá, hogy ez a pénz bűncselekményhez köthető lenne. A Központi Nyomozó Főügyészség a naplóbejegyzéseket tartalmazó telefont átadta a Fővárosi Törvényszéknek, és a vádiratot csak akkor lehetne kiterjeszteni, ha a negyedrendű vádlott a bírósági tárgyaláson nyilatkozna az autóval és a pénzzel kapcsolatban.

Az ügyészség tájékoztatásáról részletesen írtunk korábban. Az esettel kapcsolatban megkerestük az ügyészséget és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, amint válaszoltak, kiegészítjük a cikket.