Humanitárius segítség Csádnak a Hungary Helps Programtól

A Hungary Helps Program gyorssegélyt nyújtott a N’Djamena-i lőszerraktárban történt robbanás áldozatainak, és a magyar kormányzati szervezet afrikai kirendeltségét is megnyitotta, amelynek hátterében többek között Orbán Gáspár csádi tárgyalásai is állhatnak.

A Hungary Helps Program bejelentette, hogy segítséget nyújt a június 18-án történt robbanás során megsérült civil lakosságnak és a fővárosi Központi Kórháznak Csádban. Az ügynökség csádi irodája gyorssegélyként 35 doboz gyógyszert adott át a Centre Hospitalier Universitaire la Référence Nationale kórháznak, amely az ország legnagyobb egészségügyi intézménye. Az Azbej Tristan nevével fémjelzett kormányszerv a segítségnyújtás mellett az afrikai kirendeltség megnyitását is bejelentette, amelyet a Száhel-régió stabilitásának erősítésével indokoltak.

A magyar kormány nem csak humanitárius segítséget nyújt, hanem katonai hírszerzőközpont létrehozását is tervezi Csádban. Emellett Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia, urán és nyersolaj után kutat az afrikai országban.

A térség geopolitikai átrendeződése is szerepet játszhat a magyar kormány érdeklődésének növekedésében. A nyugati országok kivonulása mellett az oroszok igyekeznek megerősíteni jelenlétüket a Száhel-régióban. Ez a tendencia a Csáddal szomszédos Nigerben is megfigyelhető, ahol az orosz katonák elfoglalták azt a laktanyát, amely korábban az amerikaiak kezén volt.