Kovács Gergely átvette a polgármesteri megbízólevelét

Személyesen Pokorni Zoltántól, a XII. kerület őszig regnáló fideszes polgármesterétől vette át megbízólevelét az új polgármester, a kutyapártos Kovács Gergely. Kovács mellett a képviselő-testület tagjai is megkapták a megbízásukat.

2024-ben egy korszak ért véget a Hegyvidéken, amikor Pokorni Zoltán befejezte több évtizedes polgármesteri pályafutását. Öt évvel ezelőtt még 60 százalékos fölénnyel győzött, 20 százalékkal megelőzve a DK-s Élő Norbertet.

A XII. kerületben, amelyet korábban biztos fideszes területnek tartottak, végül Kovács Gergely, a Kutyapárt jelöltje diadalmaskodott 53,64 százalékos eredménnyel. Mögötte a fideszes Fonti Krisztina végzett 39,74 százalékkal. A Kutyapárt a képviselő-testületben is többséget szerzett, 9 helyet kapva a 17-ből.

Kovács Gergely a választás éjszakáján kijelentette, hogy nem fog ott maradni a Turul-szobor, mivel véleménye szerint a kerületben működtek a leggázosabb nyilasok, akik a szobor közelében tartották a központjukat. A szoborra a felállításakor nácik nevét írták.

Toroczkai László, a Mi Hazánk-elnök, a Tiktokon reagált Kovács nyilatkozatára, figyelmeztetve, hogy a Turul a magyarság szimbóluma, és aki viccelődik vele, az úgy járhat, mint az SZDSZ. Toroczkai videójában a Betyársereget is megjelenítette, amely a párt fővárosi listájának 2,83 százalékos, polgármester-jelöltjüknek pedig 3,93 százalékos eredményét tükrözte a kerületben.