Hawaii fiatalok pereskedés után elértek egy megállapodást az állammal

Hawaii állam hajlandóságot mutatott egy megegyezésre abban a perben, amelyet tizenhárom fiatal indított az állam ellen, állítva, hogy a közlekedési rendszerük hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához és ezzel alkotmányos jogaikat sértik.

A fiatalok által indított per célja az volt, hogy a közlekedés ne járjon szén-dioxid kibocsátással. A DW szerint ez az első olyan éghajlatvédelmi per, amelyet fiatalok indítottak, és amely kifejezetten a kibocsátásmentes közlekedést célozza meg. Josh Green demokrata kormányzó úttörőnek nevezte a várható megállapodást, amelynek keretében Hawaii államnak részletes tervet kell kidolgoznia arról, hogy 2045-re hogyan tudják a felszíni, tengeri és szigetközi légi közlekedés szén-dioxid-kibocsátását nullára csökkenteni.

Az egyik fiatal aktivista büszkeségét fejezte ki a történelmi jelentőségű pillanat kapcsán, kiemelve, hogy céljaikat sokkal gyorsabban érték el, mint várták. Hozzátette, hogy a fiatalokban elegendő erő van ahhoz, hogy változtassanak a jövőjükön. A csapat ügyvédje, Leina’ala Ley szerint a megállapodás lendületet ad Hawaiinak az éghajlati katasztrófa elleni küzdelemben, és reményét fejezte ki, hogy a modellt más helyeken is alkalmazni fogják.