Vegyesen mozgott a forint pénteken

Az euróért péntek délután majdnem 400 forintot, míg a dollárért 371 forintot kellett fizetni. A svájci frank ára 415 forintra gyengült, az euró dollárban mért árfolyamán is történtek változások, jelenleg egy euró 1,0693 dollárba kerül.

Vegyesen mozgott a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. Az euróért a reggeli órákban 396,71 forintért lehetett megvásárolni, napközbeni értéke azonban 398,21 forintra nőtt. A svájci frank jegyzése 415,34 forintról 415,03 forintra gyengült, míg a dollár 370,27 forintról 371,03 forintra drágult. Az euró jegyzése is változott, a reggeli 1,0709 dollárról 1,0693 dollárra gyengült.

A hét közepén az amerikai inflációs adatok izgalmakat hoztak a devizapiacon, amelyek a Fed kamatdöntése napján jelentek meg. A Fed elnöke szerint a friss májusi inflációs adatok jobban alakultak, mint várták, és előrelépésnek tekintik. Az amerikai jegybank a kamatszint tartását jelentette be, a Fed elnöke a kivárást hangsúlyozta. Az amerikai inflációs adatra a dollár összességében gyengült valamelyest, de erre már a forint nem tudott erősödni.

Sőt, a kedvezőtlen Európai Bírósági ítéletre, ami Magyarország számára napi 1 millió eurós bírság fizetését írja elő a menekültügyi szabályok be nem tartásáért, a forint újra gyengülni kezdett – világított rá Balog-Béki Márta. A bejelentést követően a forintárfolyam 397 fölé került az euróval szemben, ahol utoljára március közepén járt, és az erősödő globális kockázatkerülés közepette magas szinten is ragadt.