Egy ősi földrengés változtatta meg a Gangesz folyó irányát

A Gangesz folyó áramlási irányának megváltozása egy kétezer évvel ezelőtti földrengés következménye lehet, amelyet a folyó partján talált homokvulkánok és szeizmitesek is alátámasztanak.

A Gangesz, amely a Himalájától a Bengáli-öbölig húzódik, több mint 2575 kilométer hosszan, a világ második legnagyobb folyórendszerét alkotja a Brahmaputra és a Megna folyókkal együtt. A folyók áramlási irányának megváltozása nem ritka jelenség, és gyakran hosszadalmas folyamatok eredménye, amely során a folyómederben felhalmozódó üledékek megváltoztatják a talaj fekvését.

Az IFL Science által ismertetett új tanulmány szerint azonban egy nagy földrengés is okozhatja egy folyó hirtelen irányváltozását. A kutatók a Gangesz egy korábbi főcsatornáját azonosították, amely a mai folyásával párhuzamosan fut. A 2018-ban végzett vizsgálatok során a visszavonult folyó partján homokvulkánokat fedeztek fel, amelyek a földrengések ismert kísérőjelenségei.

A szeizmitesek kémiai elemzése alapján a kutatók arra következtettek, hogy ezek a jelenségek 2500 évvel ezelőtt, egy 7-es vagy 8-as erősségű földrengés során keletkeztek. A földrengés forrása egy déli és keleti szubdukciós zónából eredhetett, vagy a Himalája tövében található törések okozhatták.

A kutatások szerint ezek a zónák potenciálisan újabb, hasonló erősségű földrengéseknek lehetnek kitéve, ami aggodalomra ad okot, tekintettel a földrengések pusztító hatására. A földrengések előrejelzésére irányuló kutatások fontosságát hangsúlyozza az ilyen jelenségek megértésében rejlő lehetőség, amelyek segíthetnek a természeti katasztrófák hatásainak mérséklésében.