Libanon nem válhat "második Gázává" – figyelmeztet az ENSZ főtitkára

Az ENSZ főtitkára, António Guterres figyelmeztetést intézett a nemzetközi közösséghez, hangsúlyozva, hogy Libanon nem válhat "második Gázává". Kritikával illette Izrael és a libanoni Hezbollah agresszív nyilatkozatait, amelyek szerinte "beláthatatlan katasztrófát" idézhetnek elő a Közel-Keleten.

António Guterres pénteki sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a világ és a terület lakossága nem engedheti meg magának, hogy Libanon hasonló sorsra jusson, mint Gáza. Mély nyugtalanságát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Izrael és Libanon közötti határszakaszon fennálló biztonsági helyzet tovább súlyosbodhat, amit az egymást követő tüzérségi összecsapások és háborús retorika is jellemzhet.

A főtitkár hangsúlyozta, hogy egy átgondolatlan gesztus vagy téves helyzetértékelés is képes elmérgesíteni a határhelyzetet, ami beláthatatlan következményekkel járhat.

Az ENSZ New York-i székházában tartott tájékoztatón Guterres arról is beszélt, hogy Oroszországnak be kell tartania az Észak-Koreára vonatkozó nemzetközi szankciókat, amelyeket a Biztonsági Tanács hagyott jóvá. E szankciók betartását minden olyan országtól elvárják, amelyek kapcsolatot tartanak Phenjannal, és ez alól Oroszország sem kivétel, annak ellenére, hogy kölcsönös védelmi megállapodást kötött Észak-Koreával.