Vadon élő csimpánzok és a fájdalomcsillapító növények

A vadonban élő csimpánzok által fogyasztott növények vizsgálata során a kutatók fájdalomcsillapító és antibakteriális tulajdonságokat fedeztek fel, amelyek segíthetnek az új gyógyszerek kifejlesztésében.

A BBC által ismertetett kutatások szerint a csimpánzok olyan növényeket esznek, amelyek segíthetnek a gyógyulásukban. A PLOS One folyóiratban megjelent tanulmányokban részletezték az ugandai Budongo Erdőrezervátumban végzett megfigyeléseket, ahol a kutatók a sérült vagy beteg állatok viselkedését tanulmányozták. Amikor egy sérült csimpánz különleges növényt keresett, a tudósok mintát vettek és elemezték azt, és megállapították, hogy a legtöbb növény antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

Dr. Elodie Freymann, az Oxfordi Egyetem kutatója szerint a csimpánzok segíthetnek a tudósoknak az új gyógyszerek keresésében, mivel nem lehetséges minden növényt kipróbálni a vadonban. Freymann az elmúlt négy évben hónapokon át nyomon követte két csimpánzközösséget, amely során ürülék- és vizeletmintákat is begyűjtöttek, és különös figyelmet fordítottak arra, ha egy sérült vagy beteg csimpánz olyasmit keresett, amit általában nem szokott megenni.

Az egyik vizsgált egyed, egy hím keze súlyosan megsérült. Míg a csoport többi tagja üldögélt és evett, a sérült csimpánz páfrányok után kutatva sántikált, ő volt az egyetlen a csoportjában, amely elfogyasztotta az érintett növényeket.

A kutatók egyik vizsgált növénye, a Christella parasitica páfrány, erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Összesen 17 mintát gyűjtöttek 13 különböző növényfajból, amelyeket a németországi Neubrandenburgi Alkalmazott Tudományok Egyetemének Dr. Fabien Schultznak küldtek el vizsgálatra. Az eredmények szerint a kivonatok közel 90 százaléka gátolta a baktériumok növekedését, és kétharmaduk természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezett. A sérült hím csimpánz néhány nappal később már ismét használni tudta kezét, ami a páfrány gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető lehet.

Freymann hangsúlyozza, hogy bár nem lehet egyértelműen kimutatni, hogy az állatok csak a növények fogyasztása miatt gyógyultak meg, de minden bizonnyal köze lehetett hozzá. Hozzátette, éppen ezért fontos megóvni ezeket a természetes „gyógyszertárakat” a jövő generációi számára.