Brüsszel jóváhagyta a magyar kormány támogatását a Procter and Gamble leányvállalatának

Az Európai Bizottság elfogadta a magyar kormány által a Procter and Gamble (P&G) leányvállalatának, a Hyginett Kft.-nek nyújtott 35 millió eurós (mintegy 14 milliárd forint) támogatást, amely egy jelentős beruházás részeként valósul meg Gyöngyösön.

A Hyginett Magyar-Amerikai Higiéniai Cikkeket Gyártó Kft. 135,3 millió eurós beruházás keretében tervezi a meglévő gyöngyösi fogkefegyártó üzem bővítését. A projektnek köszönhetően több mint 170 új munkahely jöhet létre közvetlenül, és akár 800 további munkahely is indirekt módon a régióban. Az Európai Bizottság szerint ez hozzájárul a helyi gazdaság fejlődéséhez.

A brüsszeli hatóságok megvizsgálták és megállapították, hogy a támogatás elősegíti egy hátrányos helyzetű régió gazdasági növekedését, a foglalkoztatás bővülését és a versenyképesség javulását. Az üzem bővítéséhez nyújtott állami támogatás nélkülözhetetlen volt a projekt megvalósításához, és ösztönző hatást gyakorolt, mivel a cég az Európai Gazdasági Térségen belül nem hajtotta volna végre a beruházást.

Végül a Bizottság kiemelte, hogy a támogatás mértéke arányos, mivel csak a beruházás elindításához szükséges minimumot fedezi. A támogatás összege nem lépi túl a magyar regionális támogatási térképen meghatározott maximális intenzitást, és korlátozott hatást gyakorol az Európai Unión belüli versenyre és kereskedelemre.