Brit választások hatása a gazdaságra

A brit vállalkozások növekedése jelentősen lelassult, ami részben az általános választások előtti bizonytalanságoknak tudható be, és a vállalatok döntéseiket a július 4-i választások utánra halasztják – derül ki az S&P Global és a Chartered Institute of Procurement & Supply legfrissebb felméréséből.

Az S&P Global által közzétett összetett beszerzési menedzserindex (BMI) júniusi értéke 51,7-re csökkent a májusi 53,0-ról, ami 2023 novembere óta a legalacsonyabb szintet jelenti, és elmarad az előrejelzésektől, amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok is megerősítenek. Chris Williamson, az S&P Global vezető üzleti közgazdásza szerint a lassulás a választások előtti üzleti környezet bizonytalanságát tükrözi, mivel a vállalatok kivárnak a különböző szakpolitikák tisztázódásáig.

A Munkáspárt vezetője, Starmer kijelentette, hogy pártja vállalkozás- és munkáspárti, és szeretnék a jólét megteremtésének pártjává válni, azonban nem minden vállalkozás profitálhat ebből. Az Equinor norvég energiaipari vállalat például politikai bizonytalanságok miatt felfüggesztette az északi-tengeri Rosebank olajipari projektben való részesedésének eladását. A Munkáspárt továbbá ígéretet tett az új olaj- és gázkitermelési engedélyek kiadásának megakadályozására és az energiaipari vállalatokra kivetett váratlan adók növelésére.

A szolgáltatási BMI csökkenése mellett a feldolgozóipari PMI kétéves csúcsra emelkedett, 51,4-re nőtt a májusi 51,2-ről, ami alapján a negyedéves GDP-növekedés mindössze 0,1%-os lehet – jegyezte meg Williamson. Ezzel szemben a Bank of England (BoE) javította a növekedési előrejelzését, és 2024 második negyedévére már 0,5%-os növekedést várnak, bár az üzleti felmérések csak 0,25% körüli negyedéves növekedést jeleznek előre.

A kamatlábakat a BoE változatlanul hagyta, de néhány döntéshozó szerint a döntés "finoman kiegyensúlyozott" volt, ami arra utal, hogy augusztusban esetlegesen csökkenthetik a kamatlábakat. A BMI-adatok szerint a vállalkozások négy hónapja a leggyorsabb ütemben emelték áraikat, és a globális szállítási szűk keresztmetszetek miatt a bemeneti költségek is felgyorsultak, májusban pedig több mint három éve nem látott gyenge ütemben nőttek.

Williamson szerint a gazdasági növekedés lassulása ideiglenes lehet, ha pozitívan reagálnak majd az új kormány által bejelentett politikákra, de hozzátette, hogy a mögöttes inflációs nyomás makacssága még mindig kissé berögzültnek tűnik. A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint az éves összevetésben számolt infláció májusban – több mint három éve először – a jegybank 2 százalékos célszintjére lassult, az átlagon belül azonban a szolgáltatási szektor fogyasztói árai 5,7 százalékkal emelkedtek a tavaly májusi szinthez képest, ami komoly mértékben hátráltatja a Bank of England kamatcsökkentési ciklusának elkezdését.